Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

6. 10. 2015

Virtuální dobrodružství. Startuje velká agentská hra nabitá informacemi nejen pro děti

Webový portál dětského kanálu České televize decko.cz odstartoval nový vzdělávací projekt. Agentská hra zábavnou formou ukáže, jaké problémy čekají naši společnost řešit a co všechno je nutné naučit se například pro to, aby odpadky nezaplavily Zemi, nezanikla cenná malířská díla či celé ohrožené živočišné druhy. Témata jednotlivých vzdělávacích misí kopírují učivo pro první stupeň základních škol a projekt čerpá z rozsáhlého archivu naučných videí České televize. Průvodkyní hry je agentka Victory v podání Jitky Ježkové.

„Všechny problémy, které budou děti řešit, jsou sice smyšlené, ale mají reálný základ. Hra je postavena na příběhu tajného institutu, který pomáhá rozhodovat o zásadních společenských otázkách a měnit tak svět k lepšímu. A jelikož Victory již na všechny úkoly sama nestačí, hledá pomoc u dětí,“ popisuje novou vzdělávací hru vedoucí dětského portálu ČT :D Štěpánka Sunková a dodává: „Znalosti potřebné k zapojení do hry se kryjí s učivem prvního stupně základní školy, jsou tedy vhodné i jako doplněk k učivu. Hra navíc splňuje všechny podmínky bezpečného webu, takže se rodiče o své děti rozhodně nemusí bát.“

Agentská zábavně-vzdělávací hra zahrnuje několikaminutová videa pokrývající oblasti vědy, techniky, umění, přírody, dějin, společnosti či lidského těla a sportu. Každá jednotlivá mise řeší konkrétní zadání a skládá se z několika úkolů, přičemž správné řešení není jen jedno. Děti tak svými nápady a postupným plněním úkolů na interaktivní mapě pomáhají chránit svět, střeží jej před potenciálními problémy a činí ho lepším místem k životu.

Hra, jež je součástí projektu Duhový institut věd, funguje jako audiovizuální doplněk pro školní výuku, ale i jako zábavná cesta ke vzdělání. „Projektem DIV nabízíme dětskému divákovi poutavou a hravou formou přístup k bohatému archivu České televize s cílem nejen pobavit, ale nabídnout novou formu vzdělávání,“ říká výkonný ředitel nových médií Pavel Kohout. Zajímavostí je i fakt, že hru lze propojit s chytrými televizory. „Naprostou novinkou tohoto projektu je propojení webové hry s chytrými televizory HbbTV, které se stanou domácí dětskou videoencyklopedií pro plnění vzdělávacích aktivit ve hře samotné. Přistup k videoencyklopedii DIVu  je ale samozřejmě k dispozici i na webových stránkách Déčka,“ dodává Pavel Kohout.

Hru naleznete na stránce www.decko.cz/div.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Jitka Ježková (1074 kB)

Jitka Ježková2 (739 kB)

Victory (1116 kB)

DIV (918 kB)

DIV+HbbTV (1535 kB)

Duhový institut věd hledá agenty (2546 kB)