Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

25. 8. 2015

Kryštof Hádek se vrátí o sedm set let zpět. Česká televize začala natáčet film o životě Karla IV.

Po trilogii Jan Hus začala Česká televize v těchto dnech natáčet další historický film věnovaný jedné z nejvýznamnějších osobností našich dějin, Karlu IV. Ve snímku Hlas pro římského krále režisér Václav Křístek mapuje období, v němž se mladý princ musí vymanit z područí dominantního otce a nalézt vlastní úlohu v historii svého národa a celé Evropy. Role Karla IV. se ujal Kryštof Hádek, jeho manželku, Blanku z Valois, hraje Tereza Voříšková a Jana Lucemburského Stanislav Majer. Česká televize film uvede v příštím roce jako příspěvek k oslavám sedmistého výročí narození Karla IV.

„Zatímco tradiční obraz Karla IV. je v české filmové a televizní tvorbě spíše idylicky rozmarný, vzpomeňme jen známé filmy Noc na Karlštejně nebo Slasti Otce vlasti, naším cílem je co možná nejvěrnější reflexe jeho života a činů v intencích historického dramatu,“ říká kreativní producent snímku Jan Maxa. „Karel IV. je širokou veřejností vnímán jako Otec vlasti, budovatel Prahy a jejích nejznámějších památek a zakladatel naší první univerzity, málokdo ale ví, jak složitou cestu musel ujít, než se stal panovníkem nejen na českém trůnu, ale i v tehdejší obdobě sjednocené Evropy, ve Svaté říši římské. Příští rok, kdy oslavíme sedm set let od jeho narození, tak vnímáme jako ideální příležitost pro to, abychom prostřednictvím historického televizního filmu zmapovali význačnou část jeho života od dětství až po korunovaci římským králem,“ dodává Jan Maxa.

Hlas pro římského krále se bude natáčet v mnoha historických objektech, mimo jiné na hradech Švihov, Kost, Cuknštejn, Točník, Zvíkov, Pernštejn či v třebíčské katedrále, a vedle představitelů hereckých rolí se jej zúčastní téměř tisíc dalších účinkujících, tedy šermířů, kaskadérů nebo jezdců na koních. Pro snímek bylo navrženo a ušito kolem dvou set kostýmů.

„Žádná země neměla nadbytek dobrých vladařů. Karel IV. dobrý vladař skutečně byl. To ctíme a nelišíme se v tom od předchozích zpracování. Přesto bude náš Karel IV. trochu jiný, protože historici za poslední dobu přišli s velkým množstvím nových informací, především o vztahu mezi ním a jeho otcem Janem Lucemburským. Tento vztah také bude leitmotivem filmu. Matka Karla IV., Eliška Přemyslovna, má ve snímku důležitou, byť trochu mystickou roli,“ říká režisér a scenárista Václav Křístek. „V Hlasu pro římského krále začneme Karlovým mládím, což je asi nejvíc vzrušující etapa jeho života,“ doplňuje Křístek.

„Karel IV. je pro mě jednou z největších postav evropských dějin. Myslím si, že je hodný obdivu. Mluvil pěti jazyky, měl velký dar odhadnout lidské povahy a za jeho politickými úspěchy stála především obratnost při jednání s lidmi. Má role v Hlasu pro římského krále začíná v době, kdy mu bylo kolem dvaceti let, a je primárně o jeho vztahu s otcem Janem Lucemburským na pozadí politických událostí a cestě za titulem římského krále. Tehdy se intrikovalo možná tolik jako dnes,“ říká představitel Karla IV. Kryštof Hádek.

O filmu

Je dusné vedro červencového dne 1346. Poblíž města Rhens se scházejí kurfiřti římské říše k volbě nového krále. Jediným kandidátem je markrabě moravský Karel (Kryštof Hádek), který v přestrojení sleduje volbu spolu se svým věrným dvořanem Buškem z Velhartic (Petr Jeništa). Každý z volitelů má důvody, proč Karlovi hlas dát i nedat. Nevyzpytatelným jazýčkem na vahách je Karlův otec – český král Jan Lucemburský (Stanislav Majer), dlouholetý spojenec dosavadního císaře Ludvíka Bavora (Petr Štěpán), proti kterému je volba namířena.

Spletité intriky nejrůznějších zájmových skupin ovlivňují Karlův osud již od narození. Mladý Lucemburk je izolován od své matky Elišky Přemyslovny (Hana Vagnerová), stává se poslušnou loutkou v otcových diplomatických hrách. Postupně však díky zkušenostem vojenským i politickým dozrává ve zdatného oponenta svého otce, ale i nebezpečného soka císaře Ludvíka. Rozehrává svou vlastní politickou hru, jejíž překvapivé rozuzlení mu nakonec otevře cestu k říšskému trůnu.

Hlas pro římského krále // režie a scénář: Václav Křístek // kreativní producent: Jan Maxa // kamera: David Ployhar // architekt: Petr Fořt // výkonný producent ČT: Eliška Sekavová // externí výkonný producent: Přemysl Pražský // výtvarník kostýmů: Alena Schaferová // střih: Alois Fišárek // zvuk: Jiří Melcher // dramaturg: Ivo Trajkov // hrají: Kryštof Hádek (Karel IV.), Stanislav Majer (Jan Lucemburský), Petr Jeništa (Bušek), Tereza Voříšková (Blanka z Valois), Marián Geišberg (Baulduin Lucemburský), Norbert Lichý (Wolfram), Luboš Veselý (Pierre Rosiéres), Hana Vagnerová (Eliška Přemyslovna), Petr Štěpán (Ludvík Bavor), Jaroslav Plesl (Dobeš z Bechyně)

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Karel IV_Krystof Hadek (286 kB)

Vaclav Kristek_reziser filmu (393 kB)

Zacatek nataceni_Svihov (685 kB)