Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

2. 7. 2015

Mistr a kazatel. Nový dokument České televize k šestistému výročí upálení Mistra Jana Husa.

Česká televize, ve spolupráci s Univerzitou Karlovou, připravila dokument k šestistému výročí upálení Jana Husa Mistr a kazatel režiséra Zdeňka Pojmana. Ten připomíná Husovo dětství, působení na pražské univerzitě i vliv oxfordského profesora Jana Viklefa. Jak po šesti stoletích rozumíme Husovým postojům a učení? Po stopách jedné z nejdramatičtějších postav české historie se vydají teologové Pavel Helan a Pavlína Cermanová z Centra medievistických studií.

Dokument provede diváky klíčovými událostmi Husova života od jeho dětství přes studium na pražské univerzitě, vlivu kutnohorských dekretů, odpustkové aféry až k jeho klatbě a upálení. Průvodci Pavel Helan a Pavlína Cermanová navštíví místa spjatá s jeho životem, a to Husinec, Kozí hrádek, Krakovec a samozřejmě také Kostnici. Film se dále zaměří na výklad Husových textů a jeho učení. Chybět nebude ani bohatá dokumentace z historických pramenů a dobové texty.

„Pohledy znalců historických věd nás k pravdě o Husovi jistě přiblíží. Dokument je cenný vyvážeností i hloubkou pohledu na postavu Jana Husa a historickou přesností. Právě díky vysoké odbornosti je jimi považován za poutavé dílo. V dokumentu navíc vystoupí kapacity jako děkan Husitské teologické fakulty profesor Jan Lášek, profesor Jan Royt nebo doktor Michal Svatoš,“ říká o snímku Alena Müllerová, kreativní producentka České televize, v jejíž tvůrčí producentské skupině dokument vznikl.

Spojení s jednou z nejstarších Univerzit není náhodné. Jan Hus na pražské univerzitě sám studoval, učil a později se stal i jejím rektorem. „Film je dílo zajímavé a originální. Divákům přibližuje Husa nejen jako významnou dějinnou osobnost, ale především jako učitele a rektora pražské univerzity. Zpracovat tuto látku nebylo jednoduché, neboť podat tímto způsobem osobnost, která žila před šesti stoletími, vyžaduje jak bezpečnou znalost historických skutečností, tak také znalost bolestí a potřeb současnosti. Že se to zdárně povedlo je dílo především režiséra Zdeňka Pojmana, který je velmi vnímavý a má cit pro potřeby současného člověka. Pro UK vytvářel v minulosti úspěšný cyklus O vědě a vědcích,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima a dodal: „Postava Jana Husa je dle mého názoru velmi inspirující pro současné mladé lidi. Hus nejenže bojoval za pravdu a nepodřídil se autoritě, ale za zmínku, myslím, stojí i jeho velká touha po vzdělání. Ta ho z malé vesnice dovedla až na rektorský stolec Univerzity Karlovy.“

Dokumentární film Mistr a kazatel se bude vysílat 6. července, v den šestistého výročí upálení Mistra Jana Husa, od 20:00 na ČT2.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize