Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

23. 6. 2015

Praha bude hostit největší setkání veřejnoprávních médií v Evropě

O budoucím rozvoji médií budou od 24. do 26. června jednat v Praze skoro dvě stovky představitelů nejvyššího vedení veřejnoprávních stanic z šestapadesáti zemí Evropy. Na pozvání České televize a Českého rozhlasu se zde uskuteční Valné shromáždění Evropské vysílací unie (EBU).

Současný rozvoj technologií, digitalizace, směřování mediální legislativy nebo nové možnosti mezinárodních koprodukcí, to jsou jen některá z témat, o kterých budou tento týden v Praze jednat zástupci evropských rozhlasových a televizních stanic veřejné služby. Čtyřiasedmdesáté zasedání Valného shromáždění EBU bude probíhat pod záštitou místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka a ministra kultury Daniela Hermana v nové budově Národního muzea. Členové vrcholného orgánu EBU, výkonného výboru, se ve středu setkají také s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

„Česká republika je v oblasti médií veřejné služby na mezinárodním poli stále viditelnější. Důvodů je několik, ale mezi ty hlavní patří i rychlost a povaha změn ve struktuře vlastnictví mediálního trhu nebo aktuální otázky spojené se změnou mediálních zákonů. Podobným výzvám jako my totiž čelí takřka všechny stanice v Evropě a ty, které je ještě nevyřešily, se budou muset dříve či později nějak postavit k tomu, že je nutné tradiční definici veřejnoprávních médií alespoň částečně aktualizovat. Česká televize například jako vůbec první prošla nadnárodním auditem naplňování hodnot veřejné služby, ke kterému se dnes už přidaly další země, jako je Finsko, Švýcarsko nebo Belgie,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák, který je od loňského roku také členem výkonného výboru EBU, a dodává: „To, že se Valné shromáždění uskuteční v Praze, je pro mě signálem, že Česká republika je nyní v oblasti médií vnímána jako rovnocenný partner.“

„Role veřejnoprávních médií je v dnešní době a světě zcela nezastupitelná. Vyspělá Evropa byla a je vystavěna na tradičních demokratických hodnotách. A právě k jednomu z jejich stavebních kamenů patří zcela neoddiskutovatelně takové veřejnoprávní médium, které je zcela nezávislé, nestranné a neovlivnitelné. Jednou ze záruk zdravého rozvoje médií veřejné služby je i jejich členství a působení v EBU. Díky tomu se mohou věnovat významným projektům, které přispívají k vylepšení jejich programu či technického zázemí. Velkým úkolem, před kterým aktuálně stojí Česká republika, je rozvoj digitálního rozhlasu. Pouze digitalizací může dojít k dalšímu obohacení služeb pro posluchače, zejména o multimediální obsahy, a zvýšení kvality vysílání. K tomu je ovšem nutné přijmout příslušnou legislativu a zejména stanovit datum vypnutí analogového signálu,“ říká generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Valné shromáždění Evropské vysílací unie sdružuje generální ředitele veřejnoprávních médií a je nejvyšším rozhodovacím orgánem EBU. Jeho úkolem je stanovovat celkovou strategii společného rozvoje a postupné zavádění cílů shrnutých v dokumentu Vize 2020. Ty mají přispět například k propojení veřejnoprávního vysílání s multimediálním obsahem, rozvoji programu a vývoji nových platforem ke komunikaci s diváky a posluchači.

Česká televize a Český rozhlas jsou členy EBU od roku 1993. Samotná organizace byla založena v roce 1950 se sídlem v Ženevě.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

V Praze proběhne největší setkání médií v Evropě (249 kB)