Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

19. 6. 2015

Příběh Jana Husa se vrací na místo, kde před šesti sty lety skončil. ARTE uvede minisérii přímo v Kostnici.

Trilogie Jan Hus, kterou Česká televize natočila ve spolupráci s francouzsko-německou televizní stanicí ARTE, bude poprvé představena zahraničnímu publiku 23. června v Kostnici v rámci připomenutí šestistého výročí Husova upálení. Po veřejných premiérách na místech spjatých s Husovým odkazem v České republice, na Kozím hrádku, v Táboře, Husinci a Karolinu, a po premiéře na obrazovkách České televize, tak bude minisérie promítnuta i na místě, kde příběh českého reformátora před šesti sty lety tragicky skončil.

„V následujících dnech budou mít evropští diváci možnost zhlédnout film, který Česká televize a kanál ARTE věnovaly jedné z největších osobností reformace a dějin náboženství, Janu Husovi,“ říká viceprezident kanálu ARTE Gottfried Langenstein a dodává: „Evropský kulturní kanál touto koprodukcí naplňuje své poslání. Jsem pyšný, že mohu být u toho, když stanice ARTE prostřednictvím tohoto inteligentního a napínavého filmu připomene památku Jana Husa téměř na den přesně po šesti stech letech od jeho upálení.“

„Spolupráce s televizí ARTE je dokladem Husova významu v mezinárodním kulturně politickém kontextu,“ doplňuje jej ředitel vývoje pořadů a programových formátů České televize a kreativní producent Jan Maxa, který se kostnické předpremiéry spolu s režisérem Jiřím Svobodou a autorem filmové hudby Michaelem Kocábem zúčastní. „Jsem upřímně zvědavý, jaké bude přijetí našeho filmu německým a francouzským publikem. Kostnickou předpremiéru pak vnímám jako důstojné symbolické připomenutí událostí starých šest set let,“ dodává Jan Maxa.

Dvoudílnou verzi trilogie režiséra Jiřího Svobody a scenáristky Evy Kantůrkové uvede stanice ARTE 1. července v hlavním vysílacím čase – v Německu od 20.15 hod., ve Francii pak od 20.45 hod.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Jan Hus_Renelt_Kostnice (1328 kB)

Jan Hus (812 kB)

Jan Hus_Renelt_kostniceII (1676 kB)