Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

18. 6. 2015

Heller, Hrubá, Brožová-Polednová. Česká televize zmapuje osudy lidí spjatých s procesem s Miladou Horákovou.

Od jedné z nejznámější justičních vražd z období komunistického Československa uplynulo šedesát pět let. Česká televize připravila jako připomínku těchto událostí do vysílání řadu dokumentů, které mapují osud nejen Milady Horákové, ale i lidí, kteří v jejím životě sehráli důležitou roli.

Jednou z nejznámější postav procesu, který se stal veřejnou demonstrací tvrdého postupu komunistického režimu vůči jeho odpůrcům, byla prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová. Na otázky, jak se mladá žena stane nelítostnou vykonavatelkou zvůle a bezpráví i jaký další vývoj měla její profesní kariéra, se snaží odpovědět dokument Příběh herečky. ČT2 jej uvede v předvečer výročí úmrtí Milady Horákové, v pátek 26. června od 21:25.

Sobota na Dvojce nabídne nejprve v cyklu Neznámí hrdinové od 13:30 příběh Viktora Hellera, který jako jediný na svém pracovišti odmítl podepsat rezoluci na podporu trestu smrti pro Horákovou. Heller byl sám později zatčen a ve vykonstruovaném procesu proti vedoucím činitelům Sokola odsouzen na deset let. Odvolal se, ale dostal čtyři roky vězení navíc.

Ve jménu svobody, tak se jmenuje další sobotní tematický pořad věnující se tentokrát Olze Hrubé, československé občance, které se díky sňatku s Američanem podařilo vycestovat za hranice. Olga Hrubá ve své nové vlasti začala organizovat kampaň za umírnění trestu pro Miladu Horákovou. Zasloužila se mimo jiné o to, že se za ni přimlouvaly význačné světové osobnosti včetně Alberta Einsteina. V dalších letech pak Olga Hrubá společně se svým manželem pečovala o lidi, kteří byli stíháni za upozorňování na příkoří páchaná totalitními režimy.

Kromě dokumentů nabídne kulturní kanál ČT art ve středu 24. června od 20:20 snímek Do samoty v tanci se Soňou Červenou v hlavní roli. V režii Olgy Sommerové se divákům představí neotřelá hudební a dokumentární kompozice o české hrdince 20. století.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Seznam pořadů (216 kB)

Do samoty v tanci (685 kB)

Příběh herečky (180 kB)

Těla nevydávat (637 kB)