Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

16. 6. 2015

Česká filharmonie – Open Air 2015. Závěrečný koncert sezony obohatí ruský klavírista a dětský sbor Čhavoreng

Koncertem pod širým nebem završí již zítra Česká filharmonie pod taktovkou Jiřího Bělohlávka svou 119. sezonu. Na posluchače tradičně čekají také vystoupení atraktivních sólistů včele s ruským klavírním virtuosem Kirillem Gersteinem a zpěvačkou Idou Kelarovou s dětským sborem Čhavoreng. Slavnostní koncert je tentokráte spojen s charitativní akcí na podporu sbírky Lepší škola pro všechny organizace Člověk v tísni. Česká televize zprostředkuje tento kulturní zážitek televizním divákům v přímém přenosu ve středu 17. června od 20:20 na kanálu ČT art.

Ruský klavírista Kirill Gerstein je vítězem řady mezinárodních soutěží, nositelem ceny Gilmore Artist Award a hlavně brilantním interpretem. V Praze zahraje Rachmaninovu Rapsodii na Paganiniho téma a legendární Rapsodii v modrém George Gershwina. Další host večera zpěvačka a propagátorka romské hudby Ida Kelarová se svým sborem Čhavorenge zazpívá za doprovodu České filharmonie výběr romských písní.

Moderátorem slavnostního večera z Hradčanského náměstí v Praze je Marek Eben. Ten spolu s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem provázel televizní diváky na podzim minulého roku i unikátním cyklem Devět symfonií Antonína Dvořáka, který atraktivní formou seznamoval s dílem našeho nejslavnějšího skladatele. Tento cyklus vznikl ve spolupráci České televize a České filharmonie, které se spolu v rámci uzavřeného memoranda podílejí na projektech v oblasti výchovy a vzdělávaní.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Devět symfonií Antonína Dvořáka (509 kB)