Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

16. 6. 2015

Mladí tanečníci z Albánie, Norska či Německa bojují v Plzni o start mezinárodní kariéry

Tři tanečníci a sedm tanečnic z deseti zemí Evropy se tento pátek utká v mezinárodním finále soutěže Eurovision Young Dancers. Slavnostní večer z Nového divadla v Plzni bude moderovat Libor Bouček. Finále, které uvidí diváci i v dalších devíti zemích, odvysílá Česká televize v přímém přenosu v pátek 19. června od 20 hodin na svém druhém programu. Soutěž je součástí programu Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015.

Za několik dnů se Plzeň jakožto Evropské hlavní město kultury 2015 stane alespoň na chvíli tanečním centrem Evropy. Reprezentanti z deseti zemí se zde totiž utkají o vítězství v soutěži Eurovision Young Dancers. Tanečníky z Albánie, Malty, Německa, Nizozemí, Norska, Polska, Slovenska, Slovinska, Švédska a České republiky, kteří vzešli z národních kol, při finále ohodnotí porota, v níž zasednou Jiří Bubeníček, vítězka soutěže z roku 1993 Zenaida Yanowski nebo známá kanadská hip-hopová performerka Alexandra „Spicey“ Landé.

Evropská soutěž pro začínající tanečníky, kterou letos ve spolupráci s Evropskou vysílací unií organizuje Česká televize, má již třicetiletou tradici. Účastní se jí mladí tanečníci ve věku od šestnácti do jednadvaceti let napříč jednotlivými žánry. Českou republiku v klání zastoupí sedmnáctiletá Helena Nováčková, která se vedle klasického baletu snaží své výrazové prostředky rozšiřovat také o akrobacii, jazz dance a výrazový tanec.

Soutěž mladých tanečníků není jen soubojem o to, kdo se stane celkovým vítězem. Umístění ve finálovém kole je pro ně už často začátkem jejich mezinárodní kariéry. Těší mě, že právě v roce, kdy je Plzeň Evropským hlavním městem kultury, jim můžeme tuto příležitost otevřít v České republice,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

„Tanec má v programu Evropského hlavního města kultury četné zastoupení. V rámci sezony nového divadla a tance jsme v lednu zde uvedli skvělé představení Les Slovaks, díky spolupráci s Tancem Praha v Plzni vystoupil špičkový soubor Sasha Waltz & Guests, za měsíc uvidí diváci v Novém divadle zcela nové představení baletních mistrů Jiřího a Oty Bubeníčkových, z nichž jeden je na Eurovizi v roli porotce, “ dodává ředitel marketingu projektu Plzeň 2015 Radovan Auer.

Eurovizní soutěž mladých tanečníků pořádá Evropská vysílací unie jako bienále již od roku 1985. Česká republika v letošním roce hostí tuto mezinárodní akci úplně poprvé. Vstupenky na finálový večer věnoval Plzeňský kraj žákům tanečních škol, kteří tak získají neopakovatelnou možnost inspirace při sledování špičkových výkonů mladých tanečníků naživo.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Jiří Bubeníček (472 kB)

Účastníci finále Eurovision Young Dancers 2015 (609 kB)

Česká účastnice Helena Nováčková (486 kB)