Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

12. 6. 2015

Česká a americká stopa Jiřího Voskovce na ČT art

Osoba Jiřího Voskovce je spojována zejména se slavnou érou Osvobozeného divadla a s jeho celoživotním přítelem a spolupracovníkem Janem Werichem. Českým divákům je však méně známá herecká kariéra Jiřího Voskovce po emigraci do Spojených států, kde se stal uznávaným hercem. Voskovcův život byl natolik plný osudových zvratů, že se dokonce dočkal televizního zpracování v americké produkci, ve kterém si zahrál sám sebe. ČT art nabídne k 110. výročí narození Jiřího Voskovce pořady, jenž zachytí českou i americkou stopu tohoto umělce.

Pondělní večer na ČT art se zaměří na vzpomínky na uměleckou činnost Jiřího Voskovce v době před jeho odjezdem za oceán. Jiří Suchý v Poctě V+W připomene výjimečnou tvorbu autorské dvojice Voskovec a Werich. V následujícím pořadu Úsměvy Jiřího Voskovce představí Zdeněk Svěrák sestřih nejzajímavějších rolí, které herec ztvárnil ještě v Československu.

Oproti tomu sobotní večer přinese divákům Artu jedinečnou možnost zhlédnout dva tituly z Voskovcovy americké filmografie. Kromě již zmiňovaného televizního příběhu na motivy jeho vlastního životního příběhu s českým názvem Byl jsem obviněn se George Voskovec, jak zněl jeho americký pseudonym, představí i v bláznivé komedii Jezinky a bezinky.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Seznam pořadů (141 kB)

Pocta V+W (582 kB)

Pocta V+W_Jiří Suchý (558 kB)