Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

28. 5. 2015

Ve stínu železné opony: Fenomén underground v západních Čechách

Oblast kolem hranic, zejména se západním Německem, nebyla zrovna ideální pro vytváření alternativní kulturní scény. Přesto se i tady zrodily tak výjimečné kapely jako třeba Aktual Milana Knížáka. Dokumentární cyklus České televize o lidech, kteří měli odvahu být svobodní v době nesvobody, vstupuje do etapy věnující se jednotlivým regionům České republiky. Díl o západních Čechách zhlédnou diváci v pátek 29. května ve 20:20 na ČT art.

„Natáčení dílu o západních Čechách pro mě bylo smutné, protože nám během něj jeden hrdina, Jiří ‚Svině‘ Fiala, zemřel jako bezdomovec. Dle mého jeden z největších rockových textařů a básníků regionu, který vystupoval s Patologickým promenádním orchestrem města Mariánské Lázně. V dokumentu vystupuje jednak v archivních materiálech, ale už i jako alkoholik a bezdomovec na festivalu v Rankovicích. Pátrali jsme po něm pak dlouho a nakonec na hřbitově našli jeho urnu. A po natáčení umřel básník a performer spojený s Mariánskými Lázněmi a Karlovými Vary Milan Kozelka, kterého jsme ale ještě stihli natočit v plné síle a intelektu,“ říká režisér západočeského dílu Fenoménu Underground a spoluautor celého cyklu Břetislav Rychlík.

Jakýmsi zakladatelem undergroundu v západních Čechách byl Milan Knížák, který žil v Mariánských Lázních. Později se ale začal městu vyhýbat, a tak akce, jako bylo třeba stavění kamenných kruhů, pamatuje jen pár pamětníků. Přesto ale zanechal nesmazatelnou stopu a základ, na který později mohli navazovat další. „K západním Čechám se vázal již jeden díl cyklu, věnovaný především Milanu Knížákovi a skupině Aktual, která obrovským způsobem celý region ovlivnila. Nynější díl ukazuje západočeský kraj poté, když Knížák odešel do Prahy a pak do Ameriky vyštvaný StB. Stále ale v kraji zůstával jeho odkaz, a v jeho duchu se tamní underground snažil působit,“ doplňuje Břetislav Rychlík. Celé hraniční pásmo západních Čech střežili v té době velmi pozorně příslušníci pohraniční stráže, a tak bylo obtížné cokoliv podnikat. O to byla radost z jakékoliv povedené akce undergroundu větší. Výstav přesto proběhla celá řada, ani zde nebyly k dispozici oficiální prostory, a vystavovalo se, kde se dalo. A exponáty se sklízely většinou dříve, než stačila přijet policejní hlídka.

V celkem čtyřiceti dílech Fenoménu Underground jeho tvůrci mapují neoficiální kulturní proud, žánry i významné osobnosti od 40. let až do současnosti. Akcentují při tom podíl undergroundu na zápase o lidskou svobodu, nezávislost a demokracii. Spoluautory cyklu jsou dokumentaristé Břetislav Rychlík, Jiří Fiedor a vydavatel undergroundového časopisu VOKNO František Čuňas Stárek. Na natáčení rozsahem i významem výjimečného projektu pro ČT art se podíleli čtyři režiséři – Jana Chytilová, Jiří Fiedor, Václav Křístek a Břetislav Rychlík.

Autoři projektu: František Stárek Čuňas, Břetislav Rychlík, Jiří Fiedor
Režie: František Čunas Stárek, Břetislav Rychlík, Jiří Fiedor
Kreativní producentka ČT: Lenka Poláková
Výkonný producent: David Boháč
Dramaturg: Josef Albrecht

Tiskové oddělení České televize