Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

27. 5. 2015

Večerníček ve Zlíně otevře své kino. Výběr festivalových animáků bude i na webu Déčka.

Premiéra koprodukčního animovaného filmu České televize Malá z rybárny v pátek večer slavnostně zahájí 55. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Českou televizi v oficiálním festivalovém programu reprezentuje hned třináct filmů pro malé i velké diváky. Třetí řada animovaných Žížaláků a koprodukční film Jak jsme hráli čáru byly navíc zařazeny do soutěžních sekcí. Na neděli je pro návštěvníky připraven Den s Českou televizí, který se ponese v duchu oslav padesátého výročí Večerníčka.

„Za více než půl století fungování zlínského festivalu se vkus dětského diváka pochopitelně změnil. Stále by sice mělo vyhrávat dobro nad zlem, ale je třeba neustále hledat nová, kvalitní a především inovativní zpracování, která by dokázala zaujmout i dnešní děti,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Česká televize má na poli televizní tvorby pro děti silnou tradici, což dokládá nejen padesát let vysílání pohádky na dobrou noc – Večerníčka, ale také zájem zahraničních partnerů právě o tento typ pořadů. To nás žene stále kupředu, abychom splnili očekávání, která dětský divák na své pořady klade. Česká televize navíc vyrábí třikrát více pořadů pro děti a mládež, než tomu bylo před počátkem vysílání dětského kanálu Déčko, a tento počet stále narůstá.“

Den s Českou televizí bude zaměřený především na malé návštěvníky. Již od dopoledních hodin si mohou děti vyzkoušet své znalosti v soutěži AZ Kvíz Junior, zatančit si s účastníky Star Dance Michalem Kurtišem a Alicí Stodůlkovou, zacvičit s Hýbánkami, vyzkoušet moderování Zpráviček či soutěžit ve Velké hře Toma Wizarda. Nebude chybět ani Večerníček a jeho kamarádi z dětského kanálu Déčko. Nejen v neděli je rovněž pro veřejnost otevřeno speciální Večerníčkovo kino.

Po celou dobu festivalu pak budou v rámci projekcí Kino ČAS promítány vybrané pořady ČT :D, jako jsou Filharmonici na ulici či (Vel)Mistr E. V retrospektivním okně na diváky čekají nejoblíbenější seriály pro děti typu Arabela, Návštěvnici, Pan Tau a další.

Navíc na webových stránkách dětského kanálu Déčko se mohou i ty děti, které se do Zlína nedostanou, podívat na výběr animovaných filmů a hlasovat, který se jim nejvíc líbí. Na webu mohou také zhlédnout ukázky z vybraných celovečerních filmů zařazených do programu festivalu: http://decko.ceskatelevize.cz/zlin-film-fest

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně potrvá od pátku 29. května do čtvrtka 4. června. Česká televize je generálním mediálním partnerem festivalu.

Tiskové oddělení České televize

Přílohy

Jak jsme hráli čáru (603 kB)

Mala z rybarny (612 kB)

Zizalaci III (553 kB)