Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

25. 5. 2015

Rekonstrukce Kuksu jako dobové divadelní představení

Po dvacetiměsíční rekonstrukci byla letos na jaře znovuotevřena jedna z nejvýznamnějších barokních památek, areál Kuks. Nový dokument mapující unikátním formátem dobového divadelního představení nejen samotnou rekonstrukci, uvede zítra večer v premiéře ČT art.

Dokument režiséra Miloslava Kučery neslouží jen ke zmapování náročné rekonstrukce unikátní památky, kterou dal v letech 1692–1724 postavit majitel panství František Antonín Špork, ale je rovněž příběhem hraběte Šporka a nedalekého Betlému Matyáše Bernarda Brauna.

Rozsáhlý komplex, ležící v okrese Trutnov, se rozrůstal postupně. Nejprve jej tvořily lázně, ve své době jedny z nejvýstavnějších v Čechách, roku 1702 bylo postaveno divadlo a závodiště, o dva roky později lázeňský dům a domy pro hosty. Následně přibyly špitální kostel a Hospital Milosrdných bratří se zahradou i nový lázeňský dům a Dům filosofů s knihovnou.

Už za života hraběte Šporka ale význam lázní postupně upadal. Po jeho smrti pak za nezájmu dědiců lázně chátraly. Díky nynější rekonstrukci, jejíž cena se vyšplhala do stovek milionů korun, se podařilo opravit barokní domy, nově vydláždit cesty, opravit historická schodiště i kašny s lázeňskými prameny. Rekonstrukce lázní probíhala souběžně s opravami Hospitalu Kuks, který nenabídne jen opravené interiéry, renovované nádvoří, ale i expozici Muzea farmacie a v neposlední řadě novou bylinkovou zahradu za Hospitalem. Zrestaurován byl i nedávno objevený cyklus nástěnných maleb "Tanec smrti".

Tiskové oddělení České televize

Přílohy

Sen o Kuksu_foto Helena Vigo (1213 kB)