Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

21. 5. 2015

Dokument o dokumentaristovi: v sobotu na ČT art

ČT art věnuje sobotní večer přednímu českému dokumentaristovi Pavlu Kouteckému. Osobnost a tvorbu předčasně zesnulého režiséra, jenž se zcela nesmazatelně zapsal do dějin české kinematografie, představí vzpomínkový dokument Fragmenty P. K. v sobotu 23. 5. od 20:20 hodin. Jako připomínku jeho díla následně ČT art odvysílá ceněnou dokumentární esej Drahý Mistře - Josip Plečnik, architekt Pražského hradu.

Vzpomínkový film Fragmenty P. K. sestavený z výpovědí přátel a ukázek tvorby, zachycuje dokumentaristu v mnoha životních situacích. Uznávaný režisér byl velmi dobrým pozorovatelem a na realitu kolem sebe nahlížel z jiného úhlu než ostatní autoři. Ceněn byl proto pro schopnost vystihnout to podstatné, ač na první pohled zastřené a nejasné. Hlavním cílem Kouteckého filmů byla touha objevovat, sdílet a hlavně sdělit příběhy významných osobností v kontextu doby. Mezi jeho nejslavnější filmy patří například Občan Havel. Prvního českého prezidenta sledoval Pavel Koutecký více než třináct let, avšak premiéry filmu se nedočkal.

Česká televize připomene tvorbu Pavla Kouteckého také dokumentární esejí o předním evropském architektovi a urbanistovi Josipu Plečnikovi. Film, který unikátním způsobem přibližuje Plečnikovy stavební úpravy na Pražském hradě, nabídne ČT art od 21:15 hodin.

Tiskové oddělení České televize