Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

6. 5. 2015

Hrdinové nebo zrádci?

Nový pohled na roli Vlasovovy armády při osvobozování ČSR.

Česká televize zařadila na den, kdy vzpomínáme 70 let od konce druhé světové války, nový dokument Vlasovci. Film, který byl natočen v Tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové, hledá odpovědi na otázky:  Kdo byl generál Vlasov? A jaká byla jeho role v Pražském povstání? Vzpomínky pamětníků na květen 1945 i výpovědi historiků odhalují tragický konec Andreje Vlasova a Ruské osvobozenecké armády. Unikátní odhalení a svědectví v dokumentu scenáristy Martina Pekárka a režiséra Aleše Koudely sledujte 8. května na ČT2 ve 20:00 hodin.

„Toto téma bylo u nás dlouho velkým tabu. Dokument Vlasovci s velkou odvahou zpracovává kontroverzní období našich novodobých dějin, je unikátní svou otevřeností i fakty, která se jeho autorům podařilo shromáždit,“ říká tvůrčí producentka Lenka Poláková a dodává k tomu: „V jeho celkovém vyznění můžeme nacházet mnoho paralel s naší současností, ať už jde o alibistické lavírování politických elit, nebo nejednoznačný postoj vůči Rusku.

Nový dokumentární film Vlasovci se věnuje jedné z kritických kapitol druhé světové války, kdy bývalý prominentní sovětský generál Andrej Andrejevič Vlasov zorganizoval pod patronátem hitlerovského Německa Ruskou osvobozeneckou armádu, aby svou vlast zbavil Stalina. Popisuje jedinečné drama uvnitř celosvětového válečného požáru a předstupuje před diváka s ambicí nabídnout mu dosud neznámé příběhy, očitá svědectví pamětníků a unikátní archivní materiály.

Těžištěm dokumentu je především líčení posledních dnů Vlasovovy armády, které se odehrávaly na našem území. Zaměřuje se na účinkování Vlasovců v Pražském povstání v květnu 1945, jejich ústup od Prahy a tragické finále. Otevřeně je při tom zmiňována rozporuplná role československé politické reprezentace, stejně jako západních spojenců. Významnou pozornost věnují tvůrci osudu samotného generála Vlasova. 

Vzniku scénáře předcházelo podrobné dvouleté studium prací našich i zahraničních historiků, archivních materiálů, obecních kronik i publicistických článků. Film Vlasovci shrnuje výsledky věcných studií, nově odhalené skutečnosti, dosud nezveřejněné archivní dokumenty a nikdy nepublikované osobní zážitky pamětníků. Významný podíl na jeho vzniku mají i práce historiků Pavla Žáčka, Karla Richtera, Stanislava Kokošky, Kirila Alexandrova a Hanse Ericha Volkmanna, stejně jako publicisty Milana Syrůčka, kteří ve filmu také vystupují. Jedním z podstatných zdrojů, ze kterých autoři dokumentu vycházeli, byla i publikace Vojska generála Vlasova v Čechách Stanislava Auského, která u nás mohla vyjít až po listopadu 1989.

Téma války, odkrývání ideologických nánosů i tragický vliv na osobní osudy, to je to, co v posledních letech několikrát svedlo dohromady scenáristu Martina Pekárka a režiséra Aleše Koudelu. V této souvislosti stojí za to připomenout výsledky jejich společné práce na dokumentech Sloužil jsem ve wehrmachtu (2008), Banderovci (2010), Tenkrát na Balkáně (2011) a Válka očima dětí (2012). Vzniká tak vlastně volný cyklus, který při každém jednotlivém uvedení vzbuzuje velkou pozornost i otevřenou diskusi. 

Nejnovější dokument těchto tvůrců Vlasovci byl poprvé představen publiku na letošním mezinárodním festivalu dokumentárních filmů a multimediálních pořadů AFO Olomouc 2015. Setkal se s výrazným ohlasem zejména u mladého publika. S podobným očekáváním jej zařazuje Česká televize do svého vysílání.

Jolanda Pilařová, TS Ostrava