Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

8. 4. 2015

Dívčí varianta Linklaterova Chlapectví a další dva projekty prošly Filmovým akcelerátorem ČT

Nejlepší filmové projekty studentů pražské FAMU, písecké FAMO a zlínské Univerzity Tomáše Bati se podruhé ucházely o podporu České televize. Její Filmový akcelerátor po loňském úspěšném ročníku pořádalo Filmové centrum ČT s cílem přivést mladé talenty české kinematografie ke spolupráci s veřejnoprávní televizí a podpořit ty nejzajímavější a nejodvážnější studentské projekty, které momentálně v České republice vznikají.

Každá škola nominovala do Filmového akcelerátoru České televize po třech projektech, z nich porota složená z filmových profesionálů vybírala ten nejlepší. „Jde o další formu podpory České televize tuzemské audiovizi. Spolupráci s odbornými školami se snažíme rozvíjet co nejintenzivněji. Nejen touto cestou, ale například i programem dlouhodobých stáží, dáváme studentské tvorbě prostor ve vlastním magazínu Průvan na ČT art, každý rok pořádáme Maraton studentských filmů. Hledáme ty typy podpory, která je oboustranně přínosná,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Jednoznačným vítězem letošního Filmového akcelerátoru se stal snímek Šest dní scenáristky a režisérky Michaely Polákové, studentky 3. ročníku Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Režisérka v něm zachycuje šest dní v rozmezí dvaceti lety, které charakterizují dětství a dospívání jedné dívky i život celé rodiny. „Režisérce se daří velmi šikovně na malé ploše vyprávět o podstatných věcech,“ říká člen poroty a hlavní dramaturg Filmového centra ČT Jaroslav Sedláček a dodává: „Je to příběh, který funguje hned v několika rovinách a který navíc komunikuje s divákem, protože si vybírá klíčové okamžiky, k nimž máme všichni silný osobní vztah, tedy nejen Vánoce či Velikonoce, ale třeba i den, kdy zemřela princezna Diana, nebo den, kdy došlo k útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku.“ Kreativní producent Tomáš Baldýnský k tomu jako další z porotců dodává: „S určitou nadsázkou by se dalo říct, že jde o ryze českou, velmi originální a hlavně dívčí variantu celosvětově proslulého Chlapectví režiséra Richarda Linklatera. Jak sama režisérka během prezentace přiznala, mnohem silnějším inspiračním zdrojem pro ni byl ale docela jiný snímek, mimochodem neméně skvělý, francouzský film První den zbytku tvýho života.“ Rolí rodičů, kteří během dvacetiminutového filmu zestárnou o dvacet let, by se měli v optimálním případě zhostit Hana Vagnerová a Jiří Vyorálek. „Volejte ,Sláva´ a tři dny se radujte,“ taková byla bezprostřední reakce Michaely Polákové na vítězství ve Filmovém akcelerátoru. Dnes už je poněkud střízlivější: „Byla to obrovská euforie, kterou, přiznávám, vystřídala ještě větší zodpovědnost, ale také odhodlání projekt, který nebude vůbec lehké natočit, zvládnout se ctí tak, abychom nezklamali ani diváky, ani Českou televizi, ale hlavně abychom nezklamali sami sebe.“

Další studentské projekty, které porota doporučila k podpoře, byla romantická komedie studenta písecké FAMO Marka Ciccottiho o pravdě, sebepoznání i odpuštění Snovej s Jiřím Havelkou a Kamilou Janovičovou v hlavních rolích a mikrodrama jednoho vztahu, které s úsměvným nadhledem reflektuje nešikovnost mužů 21. století, Rytířský lexikon studenta pražské FAMU Tomáše Janáčka.

Programová rada České televize schválila koprodukční vstup do všech zmíněných projektů jak finančním, tak věcným plněním. „Rádi bychom z Filmového akcelerátoru udělali tradici,“ říká vedoucího Filmového centra Helena Uldrichová a dodává: „Jsme rádi, jaký ohlas má tato akce mezi studenty už nyní, a věřím, že čím lepší filmy studenti budou točit, tím atraktivnější prostor ve vysílání České televize budou dostávat.“

Vedle Heleny Uldrichové, Tomáše Baldýnského a Jaroslava Sedláčka v porotě zasedl i scenárista Štěpán Hulík. Začínající tvůrci tak na Filmovém akcelerátoru měli možnost nejen se ucházet o koprodukci České televize, ale získat také okamžitou reakci filmových profesionálů na své projekty.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Filmový akcelerátor 2015 (124 kB)