Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

19. 2. 2015

Český lev, Jako nikdy a Pojedeme k moři. Česká televize připravila víkend pro milovníky filmu.

Pro všechny, kteří fandí tuzemské kinematografii, připravila Česká televize mimořádný víkend. Ten odstartuje v sobotu slavnostním předáváním Českých lvů, pokračovat bude loni oceněným snímkem Jako nikdy a v neděli večer naváže premiérou nového snímku debutujícího režiséra Jiřího Mádla Pojedeme k moři.

Po skončení přímého přenosu ze slavnostního ceremoniálu udílení cen České filmové a televizní akademie nabídne Česká televize divákům premiéru svého koprodukčního snímku Jako nikdy. Ten Českého lva získal v roce 2013, a to hned ve dvou kategoriích, za nejlepší ženský a mužský herecký výkon v hlavní roli pro Petru Špalkovou a Jiřího Schmitzera. Hlavní představitelé byli rovněž oceněni Cenou české filmové kritiky. Scenáristce Markétě Bidlasové a režiséru Zdeňku Tycovi pak byly uděleny ceny Trilobit Beroun 2013.

Také v neděli čeká diváky České televize výjimečná premiéra. Rodinný snímek Pojedeme k moři je sice režisérským debutem, přesto už byl na Českého lva nominován hned ve třech kategoriích, nejlepší film, režie a scénář. Jiří Mádl za něj již letos rovněž získal Cenu české filmové kritiky jako objev roku.

„Cílem mého scénáře i režijního uchopení je, aby divák získal pocit, že film opravdu natočil hlavní hrdina Tomáš, protože dostupnost a technologická gramotnost nejmladší generace už takový jev umožňují,“ říká debutující režisér Jiří Mádl a dodává: „Chtěl jsem dokázat, že natočit celovečerní film jednou kamerou z ruky dítěte opravdu jde a že tím samotný příběh filmu neztratí nic ze své emocionality.“

Jako nikdy

Kdo je Vladimír Holas? Malíř, sochař, pedagog a sukničkář okresního významu. Namaloval spoustu krásných obrazů, ale ne tak skvělých, jak si přál. Nebyl ve straně, nebyl ve Svazu výtvarných umělců, nezaprodal se minulému režimu. Vždycky byl svůj a svůj už navždycky zůstane. Ale jak dlouho to navždycky bude ještě trvat? Diagnóza je jasná, smrt nevyhnutelná a léto jedno z nejkrásnějších, jaké si pamatuje. Osamělý dům uprostřed křivoklátských lesů je jeho posledním útočištěm, protože umřít v odcizeně sterilním prostředí nemocnice prostě odmítá. Chce se skácet ve stoje, jak žil. Naštěstí (nebo bohužel?) není na umírání sám. Střídají se u něj dvě ženy – jeho současná mladá partnerka Karla, a jeho bývalá milenka, pětapadesátiletá vdaná Jaruna. Jde tu o smrt, hledání sebe sama, nebo snad o ještě něco víc? (2013)

Hrají: P. Špalková, J. Schmitzer, T. Medvecká, M. Němec, J. Pidrmanová, Z. Palusga, M. Taclík, L. Veselý a další. Námět a scénář M. Bidlasová. Kamera P. Hoznauer. Režie a scénář Z. Tyc.

Pojedeme k moři

Jedenáctiletý Tomáš se chce stát filmařem, a když dostane k narozeninám kameru, rozhodne se natočit svůj první film – o své rodině a kamarádovi. Postupně tak poznáváme jeho tatínka, maminku, babičku, ale i kamaráda Harise, který mu pomáhá s natáčením. Kluci blbnou a užívají si natáčení, ale jen do chvíle než zjistí, že kamera dokáže odhalit i věci, které jsou nepříjemné – například pravdu o jejich spolužačce, kterou Tomáš miluje anebo – že mu jeho táta lže! Dvakrát týdně tajně odjíždí místo práce bůhvíkam, ale zapírá to. Tomáš, i když má obavu, že se dozví něco, co bude bolet, se rozhodne tomu přijít na kloub. Netuší, že narazil na rodinné tajemství, které má mnohem hlubší kořeny, než se zprvu zdálo… Jeho odhalení je šokující i čisté svou neokázalou jednoduchostí a lidskostí. (2014)

Hrají: P. Šimčák, J. Maršál, O. Vetchý, L. Trmíková, J. Pokorná, M. Táborský, M. Majerníková, A. Chocholatá, O. Veselý. Kamera E. Kainrathová. Scénář a režie J. Mádl.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Jako nikdy_01 (606 kB)

Jako nikdy_02 (521 kB)

Pojedeme k mori_01 (8540 kB)

Pojedeme k mori_02 (275 kB)