Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

17. 2. 2015

Kupkova cesta k abstrakci

František Kupka, nejprve vyučený sedlář, později průkopník abstraktní malby a nyní nejdražší český malíř ve světě aukcí umění. Život a dílo jednoho z nejvýznamnějších malířů přiblíží v premiéře nový dokument František Kupka: Cesta k abstrakci. Odvysílá jej program ČT art ve středu 18. února.

Hodinový dokument připomene bezmála románový životní příběh Františka Kupky, který se z maloměstského učně stal světovým umělcem a jedním z těch, kteří na počátku století malířství nejenom obohacovali, ale přímo razili jeho novou cestu.

Kupka mnohokrát opustil to, v čem dosáhl mistrovství, aby vykročil neznámým směrem. Mohl se stát úspěšným akademikem v Praze stejně jako ve Vídni, zůstat proslulým satirickým kreslířem, obdivovaným ilustrátorem, originálním symbolistou, pozoruhodným malířem postimpresionismu, ale nakonec se stal Kupkou, trvalým pojmem z pionýrského údobí nefigurativní malby 20. století. Za svého života však paradoxně zažil jako tvůrce nového umění více zklamání než slávy, a teprve po smrti jeho odkaz postupně nabýval všeobecně uznávaného významu.

Životní příběh Františka Kupky mohou diváci zhlédnout na ČT art ve středu 18. února od 20:20 hodin.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

František Kupka_01 (1270 kB)

František Kupka_02 (739 kB)

František Kupka_03 (3179 kB)