Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

5. 2. 2015

Dětem se líbil, a tak se vrací: AZ-kvíz Junior

Každou neděli před polednem od 8. února 2015 čeká na holky a kluky moderátor Honza Adámek a provede je televizní vědomostní zábavnou soutěží AZ-kvíz Junior. Déčko České televize tak vychází vstříc přání svých diváků a v brněnském studiu natáčí nové díly oblíbeného pořadu. Režie Ladislav Cmíral.

„Po loňském odvysílání bezmála deset let starých repríz AZ-kvízu Junior nás mile překvapil zájem dětských diváků,“ říká vedoucí dramaturgyně brněnského studia ČT Svatava Šenková a dodává: „Proto jsme se rozhodli k pořadu vrátit a připravili jeho novou podobu.“

V AZ-kvízu Junior soutěží holky a kluci z 5. – 7. tříd základních škol a z prim a sekund osmiletých gymnázií. K obrazovkám však pořad jistě přiláká děti mladší i starší. Vždyť kdo by si nechtěl ověřit svoje znalosti z nejrůznějších oblastí. „Primárně ale určitě nechceme suplovat školu, snažíme se o to, aby vznikl pořad, který bude děti jak při natáčení ve studiu, tak doma u obrazovek hlavně bavit,“ doplňuje Svatava Šenková. Otázky proto budou směřovat spíše ke všeobecnému rozhledu, nežli školnímu učivu.  V každém ze dvou základních dílů se vždy objeví čtyři noví soutěžící, z nichž ti nejlepší postupují do superfinálového dílu a v cenomatu usilují o skvělé odměny. Zatímco vítězství v základním kole umožňuje hrát o knihy a nejrůznější hry, vítěz superfinále může vyhrát například tablet, mobil a jiné atraktivní ceny.

Moderátor AZ-kvízu Junior Honza Adámek, kterého diváci Déčka důvěrně znají ze Záhad Toma Wizarda, je z nového natáčecího prostředí nadšený. „Práce ve studiu je pro mě novou výzvou a jsem za ni moc rád, navíc soutěžící jsou skvělí, překvapilo mě, jak dokáží pod časovým tlakem a před kamerami reagovat a vše zvládnout, smekám před nimi,“ hodnotí první natáčecí dny Honza Adámek.

Soutěžící musí prokázat nejen vědomosti, ale i schopnost volit správnou taktiku a pohotově se rozhodovat, které políčko s otázkou zvolit tak, aby správnými odpověďmi propojili tři strany soutěžního trojúhelníku. Moderátor pořadu přiznává, že sám příliš soutěživý není. „Ono je kolikrát přínosnější prohrát, uznat chybu a poučit se pro příště. To člověka mnohdy posune dál než samotná touha po vítězství,“ zamýšlí se Honza Adámek.

Součástí pořadu je i pravidelná divácká soutěžní otázka na celý měsíc. Děti na ni mohou odpovídat prostřednictvím webového formuláře. Tři vylosovaní výherci získají věcnou cenu, např. deskovou hru AZ-kvíz Junior.

AZ-kvíz Junior vysílá ČT:D od 8. 2. 2015 vždy v neděli v 11:35.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Soutěžící při natáčení s moderátorem Honzou Adámkem (711 kB)

Moderátor Honza Adámek (7491 kB)