Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

15. 12. 2014

Sýkorův Případ pro exorcistu se vrací do Olomouce. Česká televize jej na akademické půdě uvede v exkluzivní předpremiéře.

Exkluzivní předpremiéra prvního filmu z třídílné detektivní minisérie Případ pro exorcistu, zrežírované pro Českou televizi Janem Hřebejkem, se ve čtvrtek 18. prosince od 19.30 uskuteční pod záštitou olomouckého spolku Pastiche Filmz a Filozofické fakulty ve filmovém sále Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci. Vstup na akci je zdarma. Projekce se zúčastní spisovatel Michal Sýkora, se kterým po promítání proběhne diskuze.

Případ pro exorcistu se opírá o úspěšný detektivní román olomouckého spisovatele a pedagoga Michala Sýkory a diváci jej na obrazovkách České televize uvidí v půlce ledna příštího roku. O tom, jakým způsobem režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský převedli na televizní obrazovku svéráznou a inteligentní kriminalistku Výrovou (Klára Melíšková) spolu s jejími kolegy Viktorem Vitoušem (Miroslav Krobot) a Pavlem Mrázem (Stanislav Majer), se tak budou moci jako první přesvědčit návštěvníci olomouckého konviktu. Pátrání vyšetřovatele zavede na venkovskou farnost, do církevních kruhů a také mezi vysokoškoláky a pedagogy přírodovědecké fakulty v Olomouci.

„Jsem nesmírně rád, že Česká televize umožnila předpremiéru filmu právě v Olomouci a že ji Pastiche Filmz zorganizoval. Olomouc a její okolí je s mými romány neoddělitelně spjata, nebál bych se říci, že je přímo součástí jejich poetiky, takže olomoucká předpremiéra je pro můj příběh, natočený pražskými filmaři, něco jako návrat domů,“ říká autor předlohy a také vyučující na Katedře divadelních, filmových a mediálních studií Univerzity Palackého, v jejíchž prostorách se projekce uskuteční, Michal Sýkora.

„Třídílný televizní film se opírá o věrohodné vylíčení psychologie postav detektivů i podezřelých. Vedle tísnivé atmosféry a intenzivního napětí pracuje i s jemnou ironií a humorem, který je vlastní režijnímu rukopisu Jana Hřebejka,“ shrnuje kreativní producent Jan Štern, v jehož tvůrčí producentské skupině Případ pro exorcistu vznikl. „V Olomouci se mimo jiné natáčelo na Horním a Dolním náměstí, v obchodním domě nebo v Silu v Polské ulici,“ shrnuje Štern.

V přípravách jsou i další dvě volná pokračování Detektivů od nejsvětější trojice, opět vycházející z literární předlohy Michala Sýkory a scénáře Petra Jarchovského. Jejich realizace se ujmou režiséři Viktor Tauš a Jan Prušinovský.

V dalších rolích Případu pro exorcistu se objeví Tereza Voříšková, Tomáš Dastlík, Jan Budař, Marek Taclík, Kateřina Winterová, Kryštof Hádek a Martin Kyšperský.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Případ pro exorcistu (956 kB)