Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

20. 11. 2014

První republika dobyla Latinskou Ameriku

Seriál České televize z období první republiky získal cenu na největším televizním festivalu jihoamerického kontinentu. Televizní sága rozvětvené rodiny Valentových, odehrávající se mezi světovými válkami, která výrazně bodovala u českých diváků, sklidila úspěch na prestižním festivalu FyMTI v argentinském Buenos Aires.

„Ocenění na tomto festivalu je dokladem toho, že Česká televize ve spolupráci s nezávislými producenty, v tomto případě s firmou Dramedy International, je schopná velmi dobře obstát na mezinárodním poli televizní tvorby. Ukazuje se tím, že naše televizní tvorba má světové parametry,“ říká kreativní producent První republiky z České televize Jan Štern.

„FyMTI je pravděpodobně nejdůležitější televizní festival a trh nejen v Argentině, ale v celé jižní Americe. A tak je pro nás velmi cenné, že První republika zde získala ocenění, protože nám to určitě pomůže v prodejích do televizí na tato teritoria,“ říká producent Filip Bobiňski ze společnosti Dramedy International, která pro Českou televizi seriál vyrábí, a dodává: „V současné době naši distributoři jednají s několika klienty v Jižní Americe a seriál byl již prodán pro vysílání na španělsky mluveném kanálu v USA. To jsou teritoria, kam se zatím český seriál pravděpodobně nikdy nedostal. První republika s mezinárodním názvem The Manor House uspěla v silné konkurenci výrazných seriálů jako např. adaptace románu The Time in Between podle bestselleru Marie Duenas.“

Jeho slova doplňuje i režisér První republiky Biser A. Arichtev. „První republika v Buenos Aires vzbudila rozruch. Absolutní většina účastníků festivalu FyMTI, zástupců latinsko-amerických televizí a producentů náš seriál předtím neznala. Latinsko-americké teritorium je opravdu veliké, a tak jsme měli radost, že se její zástupci hodně zajímali, když viděli trailery První republiky na projekci. Porota dostala od distribuční a prodejní společnosti Imagina International Sales ke zhlédnutí asi čtyři díly se španělskými titulky. A kdykoliv jsme seriál zmínili a prezentovali, jak je vyráběn a o čem je, všechny pozitivně zaujal.“ O získaném ocenění režisér říká: „Cena poroty FyMTI - MEJOR PRODUCCIÓN INTEGRAL je profesní cena udělená seriálu jako celku - od scénářů přes realizaci až po divácký úspěch.“

Festival FiMTY je již od roku 2010 každoročním setkáním nejvýznamnějších představitelů televizního průmyslu a akademické obce v Latinské Americe, ale i ze zahraničí. Dle slov samotných účastníků se jedná o vrcholné setkání představitelů tohoto oboru v rámci celého kontinentu. Vedle samotného festivalu a udílení cen jsou jeho součástí též setkání televizních profesionálů, kulaté stoly a semináře.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Prvni republika_1 (1539 kB)

Prvni republika_2 (1729 kB)

režisér seriálu Biser Arichtev přebírá cenu (24 kB)