Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

11. 11. 2014

Moderní věda a technologie se v dokumentu ČT vracejí k biblickému zločinu

Ten příběh zná celý svět. Tvůrci dokumentu Na počátku byla vražda – Kain a Ábel však nepátrají po příčinách a viníkovi bratrovraždy popsané v Bibli. Nahlížejí na tuto událost očima vědců. Pořad natočený v Tvůrčí producentské skupině náboženské tvorby Patricka Diviše v brněnském studiu ČT odvysílá ČT2 v neděli 16. listopadu 2014 v 14:50.

Pořad je vlastně dokumentární rekonstrukcí biblického zločinu. Originálně propojuje svět moderní vědy a technologií se světem starověkých vyprávění. Jeho tvůrci si kladou otázky, zda tato tisíce let stará událost má reálný základ, jaké pohnutky vedly jednotlivé postavy k tomu, co se všeobecně traduje. Odpovědi si ale nedávají sami. Do týmu přizvali špičkové odborníky z řad Policie ČR a Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kteří jednotlivé pasáže komentují a analyzují. Na přípravě dokumentu se podíleli podplukovník Josef Chaloupka, expert Kriminalistického ústavu, který jako odborný poradce s Českou televizí spolupracoval mimo jiné i na seriálu Případy prvního oddělení. Samotnou metodu vyšetřování vraždy potom analyzuje elitní kriminalista Luboš Valerián, vyšetřovatel celé řady závažných zločinů.  Proděkan Teologické fakulty Jihočeské univerzity a odborník na Starý zákon a hebrejštinu Adam Mackerle zase pomáhá tvůrcům rozklíčovat fakta, která jsou ukryta v záměru autora biblického textu.

“Je to zcela nový způsob, jak uchopit biblický příběh a představit ho divákovi,“ zamýšlí se kreativní producent ČT Patrick Diviš. „Jedná se o dobrodružnou výpravu do hloubky Bible, která přináší dramatické a často tragické příběhy lidí a hledá v nich duchovní smysl. My jsme tuto linku podtrhli a zpracovali v dokumentární rekonstrukci,“ upřesňuje producent.

„Biblický příběh v našem filmu představují hrané scény, jejichž ztvárnění vychází z analýzy původního hebrejského textu,“ říká režisér a scenárista Bedřich Jetelina a dodává: „Filmový způsob zpracování a hudební doprovod pak analytickou a přehlednou řeč faktů doplňují o emoce, které k tématu biblických zločinů neodmyslitelně patří.“

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Z natáčení dokumentu (800 kB)