Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

22. 10. 2014

Máte slovo s Michaelou Jílkovou 23.10. 2014: na téma: Minimální mzda a navýšení platů

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o zvýšení platů státních zaměstnanců a navýšení minimální mzdy. Diskutovat budou: Michaela Marksová – ministryně práce a sociálních věcí, ČSSD, Jan Skopeček – člen výkonné rady a předseda regionálního sdružení ODS, Jan Rovenský – předseda Odborového svazu státních orgánů, Pavel Juříček – viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR a další.

Na jaře letošního roku vládní koalice zveřejnila svůj úmysl zvýšit platy státních zaměstnanců od příštího roku o 3,5%. V září se ale rozhodlo, že k navýšení dojde už od listopadu letošního roku. Přilepší si tak mimo jiné policisté hasiči nebo učitelé. Od nového roku dostanou přidáni také zdravotníci. Podle vlády jde o plnění závazku na zlepšení odměňování pracovníků ve veřejném  sektoru.

Polepšit by si ale také měli zaměstnanci v soukromém sektoru, kteří pobírají minimální mzdu a to o 700,-Kč, proti původně plánovaným 500,-Kč. 

To se ale nelíbí jak zaměstnavatelům, tak i opozici, která nešetří kritikou. Navíc upozorňují, že problém  s černou prací se tímto nevyřeší  a mnozí podnikatelé budou mít problémy takový závazek splnit.  Varují, že by tato pomoc mohla vést k propouštění. Zvýší se tedy nezaměstnanost? A má vláda dostatek prostředků na splnění svých slibů? Bude minimální mzda pro řadu zaměstnavatelů likvidační a nejsou státní zaměstnanci zvýhodňováni na úkor podnikatelů a živnostníků?

Máte slovo s Michaelou Jílkovou – diskusní pořad, kde můžete vyjádřit svůj názor a kde řešíme problémy a témata, která působí starosti občanům! Každý divák může poslat svůj názor formou SMS nebo prostřednictvím webu České televize.Ve studiu, v němž povede moderátorka debatu, budou připraveni zastánci různých názorů na vybrané aktuální téma: zástupci odborné i laické veřejnosti. Nejde o to, aby se jeden host dostal do pozice "otloukánka", na kterého by útočili ostatní, každý bude mít šanci říct svůj názor na daný problém a obhájit ho.

Před koncem pořadu moderátorka vyhlásí téma příštího diskusního pořadu Máte slovo, vysílaného ve čtvrtek 30.10. 2014 na ČT1 od 20:55hodin.

Debatovat může přijít každý, kdo má odvahu říct veřejně svůj názor. Stačí se přihlásit na tel. čísle:  261 13 77 66 nebo e-mailové adrese: mateslovo@ceskatelevize.cz.

Najdete nás nově na http://www.facebook.com/mateslovo. Své názory můžete posílat také formou SMS ve tvaru: MS mezera TEXT ZPRÁVY na telefonní číslo: 906 11 09.

Pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou vysílá Česká televize vždy ve čtvrtek ve 20.55 hod na ČT1. Pořad připravují: Michaela Jílková, Lada Krenková, Kateřina Dušková a Rudolf Kudrnáček.