Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

30. 9. 2014

Dokument o despotické lásce v maringotce soutěží o dokumentárního “Oskara“

Český dokument slaví světový úspěch. Po letech byl totiž vybrán do soutěže Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Amsterdamu, který je považován za nejvýznamnější akci svého druhu na světě. Koprodukční film České televize Stále spolu režisérky Evy Tomanové se zde představí v listopadu ve světové premiéře. Soutěžit bude v kategorii režijních debutů a ucházet se bude i o Cenu diváků.

Český dokument bude v soutěžní sekci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Amsterodamu (IDFA) reprezentovat celovečerní film Stále spolu.  „Nominace českého dokumentu na tento festival je skvělá zpráva nejen pro Českou televizi, která je největším koproducentem dokumentů u nás, ale i celou tuzemskou dokumentární scénu. Je to velký úspěch. Navíc mám k tomuto snímku, jehož hlavní postavou je vystudovaný kybernetik, stejně jako já, specifický vztah,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Dokument Stále spolu vypráví příběh Petra, který se jako vystudovaný vysokoškolák rozhodl se svou ženou a jejich devíti dětmi žít v maringotce, kde nemají tekoucí vodu, koupelnu ani záchod. Jejich pojetí alternativního života je podle režisérky Evy Tomanové dotaženo ad absurdum.

Věřím v silný příběh. Téma pana Mlčocha a jeho rodiny jsem v sobě nosila přes deset let. Jak jsem je poznávala, zjistila jsem, že oni jsou to, co by měl vidět i někdo další. Jsou drsní a pravdiví jako šumavské stráně, kde žijí v létě, a zároveň plni života, jako Španělsko, které jim skýtá zimní útočiště,“ říká o filmu jeho režisérka Eva Tomanová.

Dostat se na IDFA není vůbec snadné, za posledních deset let tam z českých filmů soutěžila pouze Katka Heleny Třeštíkové. Je pro nás velká čest být mezi patnácti vybranými debuty z celého světa,“ doplňuje producent filmu Jiří Konečný.

Letošní 27. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Amsterodamu se bude konat od 19. do 30. listopadu.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Stále spolu - děti (522 kB)

Stále spolu - rodina (1180 kB)