Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

16. 9. 2014

Koprodukční snímek České televize Fair Play je v nominacích na Evropskou filmovou cenu

Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové, na kterém se Česká televize koprodukčně podílela, se bude o Evropskou filmovou cenu ucházet v konkurenci dalších devětačtyřiceti filmů. Vyhlášení se koná 13. prosince v lotyšské Rize. Česká televize již koprodukovala dva snímky, které v uplynulých letech „evropského filmového Oscara“ získaly. Dokument René režisérky Heleny Třeštíkové a animovaný celovečerní film Alois Nebel režiséra Tomáš Luňáka. Oba filmy, stejně jako aktuálně nominovaný snímek Fair Play, vyráběla se společností Negativ.

„Velká gratulace tvůrcům i producentům, protože tenhle snímek opravdu nevznikal snadno. I kdyby v přetěžké konkurenci nakonec nevyhráli, v našich očích jsou za svoji poctivost, trpělivost a důslednost vítězi i tak," komentuje nominaci vedoucí Filmového centra Helena Uldrichová.

Snímek Fair Play se již letos účastnil soutěže na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, před sebou má říjnové uvedení na festivalu BFI v Londýně a v soutěži ho diváci uvidí například také na festivalu v Jižní Koreji v Pusanu.

„Z nominace mám obrovskou radost, protože je oceněním všech, ať už uměleckých či technických profesí, kteří na filmu pracovali. Film Fair Play vznikal mnoho let, byl nesmírně náročný a museli jsme s producenty z Negativu společnými silami překonávat mnohé překážky. Osobně jsem potěšená, protože jsem ještě nikdy na žádnou takovou cenu nominována nebyla. A také, že je to evropská cena, protože já jsem přesvědčená a evropství praktikující Evropanka! Navíc si myslím, že téma dopingu za totality je téma pro cizinu neznámé a překvapivé,“ uvádí režisérka Andrea Sedláčková, která aktuálně dokončuje dokumentární biografický film o Václavu Havlovi s názvem Život podle Václava Havla. Na snímku vznikajícím v česko-francouzské koprodukci se rovněž podílí Česká televize. V Praze bude mít premiéru 17. listopadu.

Tiskové oddělení České televize

Přílohy

Fair Play (279 kB)

Fair Play_02 (747 kB)