Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

10. 9. 2014

Osmy soutěží o Prix Europa

Nominací na prestižní cenu Prix Europa se pyšní snímek České televize Osmy. Příběh nejen o důsledcích nešťastného podpisu Charty 77 natočil v brněnském studiu režisér Jiří Strach podle scénáře Marka Epsteina s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Televizní premiéru bude mít film letos na podzim.

Úsměvný snímek z období normalizace vypráví o smolném dnu úředníka bytového podniku. Ten se původně bál jen trhání zubů, osmiček. Osud si s ním ale pohrál daleko víc a v příběhu se na něj valí jedna pohroma za druhou. Vedle Ivana Trojana ve filmu hrají Zuzana Stivínová, Josef Dvořák, Jiří Dvořák, Oldřich Navrátil, Zuzana Babčáková, Zuzana Kajnarová nebo Marek Taclík. „Natočili jsme víc než dobrý film. Málokdy se totiž stane, že režisér může díky skvělému scénáři a s pomocí celého týmu naplnit z tolika procent svou představu. Kompromisy, které bych musel dělat, téměř nebyly. Je to film bez kompromisů,“ uvedl po skončení natáčení režisér Jiří Strach.

Zatímco televizní divák na Osmy teprve čeká, mezi festivalovými porotci a návštěvníky si už získaly svoje příznivce. Například na projekci Finále Plzeň diváci tleskali ve stoje, z Novoměstského hrnce smíchu  v Novém Městě nad Metují si tvůrci snímku odvezli hlavní cenu Zlatý prim. Do finále Prix Europa se Osmy probojovaly v kategorii hraných děl. Ceny budou vyhlášeny 23. října 2014.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Ivan Trojan ve snímku Osmy (557 kB)

Prix Europa (641 kB)