Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

20. 8. 2014

Jana Husa a Život podle Václava Havla uvidí i diváci v Německu a ve Francii

Život podle Václava Havla, televizní minisérie Jan Hus a cyklus Rybí legendy s Jakubem Vágnerem patří mezi současné nejvýznamnější koprodukční projekty České televize s kulturní francouzsko-německou stanicí ARTE a stanicí Discovery.

Koprodukční spolupráce se stanicí ARTE nám umožňuje natáčet zajímavá témata v mnoha odlišných a atraktivních formátech a přinášet tak našim divákům výjimečné a vysoce kvalitní snímky. Stejně tak zajímavá je tato spolupráce pro francouzsky a německy hovořící diváky stanice ARTE, ke kterým se díky české koprodukci dostávají kulturně zcela jedinečná díla,“ uvedl ředitel vývoje pořadů a programových formátů České televize, Jan Maxa.

Dokument režisérky Andrey Sedláčkové, Život podle Václava Havla, je prvním dílem, které mapuje život jednoho z nejznámějších Čechů od narození až do smrti. Je koncipován tak, aby zaujal nejen zahraniční diváky, ale aby osobnost Václava Havla v kontextu složité doby přiblížil i mladší generaci českých diváků. Dokumentární pořad připravuje Česká televize společně se stanicí ARTE k příležitosti 25. výročí Sametové revoluce. Na snímku spolupracují i společnosti Alegria productions, Negativ a Knihovna Václava Havla. Dokončení dokumentu a jeho uvedení v ARTE a v České televizi je plánováno na konec roku 2014. 

V současné době probíhá také natáčení jednoho z největších projektů v historii České televize. Jedná se o dvoudílné historické drama Jan Hus v režii Jiřího Svobody, v němž si hlavní roli zahraje Matěj Hádek.

Historická minisérie je dalším ze společných projektů se stanicí ARTE. Česká televizi je jednou z pouze tří veřejnoprávních televizí ve střední a východní Evropě, která v současnosti s touto významnou kulturní francouzsko-německou stanicí spolupracuje.

Drama Jan Hus se na televizních obrazovkách objeví v příštím roce při příležitosti šestistého výročí upálení tohoto významného kazatele, který ovlivnil budoucí směřování českého národa.

K neméně zajímavým koprodukčním projektům České televize patří dobrodružný cyklus Rybí legendy s Jakubem Vágnerem. Už o první dvě divácky velice úspěšné série z dílny Česká televize, projevil zájem kanál Discovery. Na natáčení třetí šestidílné série, která diváky přivede do neprobádaných vod Konga, Mongolska, Thajska, Tanzanie, Ekvádoru a Peru, se stanice Discovery již koprodukčně podílí.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Jan Hus (647 kB)