Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

10. 7. 2014

Ředitelé evropských stanic hledají ve Varech recept na úspěch v USA

Navázat na mimořádný růst prestiže televize jakožto kreativního a úspěšného média a spojit filmové a televizní producenty i tvůrčí talenty z USA a Evropy, to jsou hlavní cíle, se kterými do Karlových Varů přijeli ředitelé evropských veřejnoprávních stanic. Zúčastní se odborného TV panelu, který v rámci mezinárodního filmového festivalu pořádá Česká televize.

V Karlových Varech se zítra sejdou generální ředitelé veřejnoprávních stanic v Česku, Polsku a na Slovensku. Jejich společným cílem je otevřít nové možnosti na poli koprodukce a efektivnější spolupráce.

Televizní i filmový trh se přirozeně proměňují a v posledních letech jsou tyto změny ještě rychlejší než dříve. Produkty vyráběné pro televizi využívají filmových postupů, evropská tvorba je stále konkurenceschopnější i na světovém trhu a evropské publikum naopak slaběji než dříve reaguje na americké formáty. Všechny tyto aspekty vytvářejí příležitosti pro televizní stanice, respektive autory, ze střední a východní Evropy,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Druhý rok už proto organizujeme odborný panel, na kterém spolu respektovanými americkými a evropskými producenty a zástupci veřejnoprávních televizních stanic hledáme, s nadsázkou řečeno, recept na to, jak vytvořit televizní projekt, který by uspěl v celé Evropě a nejlépe i v USA.“ Společné setkání ředitelů středoevropských veřejnoprávních stanic by se podle Petra Dvořáka mohlo stát základem pro společnou platformu, jejímž cílem by bylo intenzivněji a efektivněji spolupracovat na společných filmových projektech.

Odborný TV panel se uskuteční v pátek 11. 7. od 13:00 v karlovarském Grandhotelu Pupp. Panelisté, kteří se jej zúčastní, jsou: Petr Dvořák (Česká televize), Václav Mika (RTVS), Juliusz Braun (Telewizja Polska), Jan Maxa (Česká televize), Eric Welbers (Beta Film), Cecile Mosli (NRK) a Cary Brokaw, vysoce uznávaný a oceňovaný filmový a televizní producent s rozsáhlými zkušenostmi v oblasti výroby, vývoje, marketingu a distribuce.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize