Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

1. 7. 2014

Nevytuněná generace v oblacích výfukových plynů. Dokument vlastní výroby ČT poprvé v historii v soutěži ve Varech.

Původní dokumentární tvorba České televize dosáhla jednoho ze svých největších úspěchů. V rámci soutěže dokumentárních filmů na Mezinárodním festivalu v Karlových Varech se divákům a odborné porotě představí nový film režiséra Martina Duška K oblakům vzhlížíme. Jde o první případ, kdy je snímek vlastní výroby České televize zařazen do soutěže dokumentárních filmů v Karlových Varech.

 „Z producentského hlediska se jedná o výhradní vlastní výrobu České televize. A je velká senzace, že se tento film záhy po dokončení umístil v tak prestižní soutěži, tedy v konkurenci velkých koprodukčních a distribučních titulů,“ komentuje zařazení do soutěže dokumentárních filmů kreativní producentka Kamila Zlatušková, v jejíž tvůrčí producentské skupině dokument vznikl.

K oblakům vzhlížíme neobvykle strohým a přitom kinematografickým stylem vyjadřuje pocity vyřazené generace. Jemná love story z drsného severu Čech vypráví příběh Rádi, v jehož životě se ženy střídají stejně rychle jako tuningové srazy. Jediné, co zůstává, je jeho rozpadající se Ford Escort, který pro něj znamená vše. Ráďův mikrosvět je lemován bílým plyšem, prozářený zelenými diodami a povzbuzovaný řvoucím výfukem motoru. Když ale svůj svět opouští, naráží na tvrdou realitu a své vlastní limity. „Ráďův příběh vystihuje univerzální pocit mladých lidí na okraji společenského mainstreamu. Jde o nezařaditelné mladé lidi bez perspektivy, jakousi ztracenou evropskou generaci. Podobného Ráďu bychom našli i na druhé straně Krušných hor, anebo také kdesi ve Španělsku nebo Irsku,“ říká režisér snímku Martin Dušek.

Na letošním ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech bude dále uvedeno celkem 15 snímků, které Česká televize koprodukovala. V hlavní soutěži se budou o přízeň poroty ucházet filmy Díra u Hanušovic, autorský debut režiséra Miroslava Krobota, a Fair Play Andrey Sedláčkové. V soutěži sekce Na Východ od Západu se objeví drama Rozkoš režisérky Jitky Rudolfové. Ve Fóru nezávislých se do soutěže zapojí koprodukční snímek Mnich (režie Maw Naing Aung) a Parádně pokecal (režie Tomáš Pavlíček). Dalším koprodukčním snímkem České televize, který bude uveden mimo soutěž v hlavním programu, bude dokument Magický hlas rebelky režisérky Olgy Sommerové. Zvláštního uvedení se pak dočká nový snímek V tichu režiséra Zdeňka Jiráského.

Tiskové oddělení české televize

Přílohy

K oblakum vzhlizime_foto 1 (800 kB)

K oblakum vzhlizime_foto_2 (1330 kB)