Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

23. 6. 2014

Dvořákovy symfonie rozezní ČT art

ČT art zítra večer odvysílá přímým přenosem jediný letošní open air koncert České filharmonie a rovněž předznamená nový projekt Dvořákových symfonií. Koncertem zároveň podpoří Linku bezpečí.

Česká televize natočila symfonie Antonína Dvořáka, nahrané Českou filharmonií, které ještě letos na podzim uvede ve vysílání ČT art. Natočení všech devíti symfonií Antonína Dvořáka s rukopisem dirigenta Jiřího Bělohlávka a nezaměnitelnou interpretací orchestru České filharmonie je pro českého diváka skvělou příležitostí, jak atraktivní formou poznat podstatnou část tvorby tohoto světoznámého skladatele,“ podotýká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl a dodává: „Půjde o zážitek nejen čistě hudební. Každou ze symfonií totiž doprovázejí dialogy Marka Ebena s Jiřím Bělohlávkem, které Dvořákovu hudbu atraktivně a vtipně každému přiblíží.“

Při natáčení bylo v orchestru a bezprostředně před pódiem rozestavěno patnáct kamer, diváci tak budou mít možnost nahlédnout i přímo do nitra orchestru. Devítidílný cyklus tvůrčím a specifickým způsobem naváže na přibližování hudby v komentovaných koncertech Leonarda Bernsteina, ale i na původní televizní cyklus s dirigentem Václavem Neumannem Česká filharmonie hraje a hovoří. Zvukovou nahrávku dvořákovského kompletu pokřtí zítra večer při koncertu generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Tématem letošního open air koncertu dirigovaného Jiřím Bělohlávkem je vedle Dvořákovy hudby také podpora mladých hudebníků a příležitost pomoci. V průběhu večera bude možné přispět formou DMS na Linku bezpečí, sdružení věnující se krizové intervenci dětí a mládeže. A to v průběhu celého přímého přenosu koncertu, který na ČT art začne ve 20:20 hodin. Česká televize a Česká filharmonie se přitom nad charitativním projektem neschází poprvé. Loni v červnu připravili společně benefiční koncert, jehož výtěžek putoval na veřejnou sbírku organizace Člověk v tísni na podporu lidí postižených povodněmi.