Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

15. 4. 2014

Případy 1. oddělení za Panství Downton. Česká televize veze novinky z veletrhu v Cannes.

Česká televize se zúčastnila 51. ročníku mezinárodního televizního veletrhu v Cannes. Odváží si z něj například práva na čtvrtou sérii Panství Downton či výpravný retro seriál Pan Selfridge. Zároveň na veletrhu prezentovala své nové projekty, mezi nimi poprvé i seriály.

Veletrhu MIPTV se letos v Cannes účastnilo přes jedenáct tisíc zástupců televizních stanic z celého světa. „Česká televize vnímá svoji prezentaci na obdobných veletrzích jako příležitost představit nejen novinky ze své vlastní tvorby, ale i české audiovizuální produkce vůbec. I proto jsme se v Cannes už poněkolikáté spojili s Národním filmovým archivem a Asociací producentů v audiovizi,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák, podle kterého je veletrh v Cannes také skvělou příležitostí, jak zajistit pro české diváky nejzajímavější formáty z celosvětového televizního trhu.

Zahraniční producenti projevili zájem zejména o Případy 1. oddělení, Sanitku 2, Cirkus Bukowsky a seriál Špačkovi v síti času. V nabídce České televize se ale objevily například i filmy Colette, Piknik a řada dokumentárních snímků,“ popisuje ředitel programu Milan Fridrich a dodává: „Z Cannes si odvážíme vysílací práva na téměř dvacet projektů. Mezi nimi nechybí pokračování úspěšných seriálů Panství Downton, Ve jménu vlasti, Hra o trůny či Impérium – Mafie v Atlantic City, ani novinky, jakými jsou třeba retro seriál Pan Selfridge, nová dánská krimi Most nebo minisérie BBC o začátcích první světové války 37 dní.“

Kromě pokračování oblíbených seriálů tak získala ČT i nové seriálové tituly. Například výpravnou sérii Konec přehlídky z počátku 20. století s představitelem Sherlocka Holmese, Benedictem Cumberbatchem, v hlavní roli. Novinkou bude také belgický seriál o zločinu v nejvyšších politických kruzích Salamander či retro seriál líčící vzestupy a pády majitele prvního velkého obchodního domu v Londýně na počátku 20. století z produkce BBC nazvaný Pan Selfridge. Světové války připomene minisérie 37 dní, která mapuje krátké období mezi atentátem na Františka Ferdinanda d’Este a dnem vypuknutí první světové války i výpravný televizní projekt Válečná generace, který ukazuje osudy skupiny přátel žijících v Berlíně, jejichž vazby zpřetrhá druhá světová válka. Česká televize získala také hudební pořady BBC Proms pro ČT art a pro děti animované příběhy Walta Disneyeho či prestižní animované seriály z dílny Cartoon Network.

První republika do USA či Iránu

Zástupcům ČT se podařilo předjednat několik kontraktů s firmami a televizními stanicemi ze Slovenska, Francie, Anglie, Polska, Německa, Brazílie, Turecka, Bulharska, Švédska, Norska či Ruska. Jedná se převážně o dětskou tvorbu, minisérie, dokumenty a hudební pořady. Zájem producentů zaznamenaly i filmy Colette a Konfident a z dokumentů seriál Národní klenoty Unesco a Filharmonici na ulici. V neposlední řadě pak projevily zahraniční stanice zájem o tituly s tématikou druhé světové války.

V Cannes se objevil i seriál První republika, který se díky účasti na veletrhu bude vysílat mimo jiné v USA či Iránu. Na prodej práv dohlíželi přímo zástupci společnosti Dramedy, kteří se ve Francii prezentovali jako členové Asociace producentů v audiovizi společně s Českou televizí.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí Česká televize

Přílohy

Cirkus Bukowsky (186 kB)

Pripady 1. oddeleni (795 kB)

Jan Kolenik v Prvni republice (902 kB)