Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

10. 4. 2014

Lear, Mendes, Kurosawa. William Shakespeare dvanáctkrát ovládne ČT art.

Před 450 lety, 23. dubna 1564, se narodila jedna z nejvýznamnějších osobností světového divadla William Shakespeare. ČT art při této příležitosti chystá sérii tematických pořadů, v premiéře uvede například minisérii BBC V kruhu koruny v produkci oscarového režiséra Sama Mendese.

ČT art věnuje anglickému dramatikovi od dubna až do června celkem dvanáct večerů, které naplní jak baletní či divadelní představení, tak i čtyřdílná minisérie V kruhu koruny, která se věnuje třem anglickým panovníkům shakespearovské doby – Richardu II., Jindřichu IV. a Jindřichu V. Na produkci seriálu z dílny BBC se podílel oscarový režisér Sam Mendes a postavy ztvárnili Jeremy Irons nebo Tom Hiddleston. Celý cyklus ČT uvede v původním znění s českými titulky renomovaného překladatele a předního znalce Shakespearova díla Jiřího Joska.

Další tři večery věnuje ČT art adaptacím klasických Shakespearovských děl. Divákům nabídne Prokofjevův balet Romeo a Julie v podání souboru Mariinského divadla z Petrohradu, snímek Ran od klasika světové kinematografie Akiry Kurosawy, který přenesl Krále Leara do Japonska šestnáctého století a HAPRDÁNS neboli Hamlet princ dánský, originální variaci na Hamleta v podání legendárního Nedivadla Ivana Vyskočila. ČT art uvede také dvě inscenace českých souborů, a to komedii Sen noci svatojanské, ve které si elfa zahrál Boris Rösner a Krále Leara, kde titulní roli ztvárnil Jan Tříska. Program shakespearovského jubilea na ČT art doplní premiéry dokumentárních filmů – tvůrci investigativního snímku Tajuplný Shakespeare pátrají po tom, zda autorem slavných her nebyl ve skutečnosti někdo jiný.  A ve dvoudílném dokumentu Simon Schama - Shakespeare a my představí profesor na Columbia University a spolupracovník BBC divákům život a dobu alžbětinského divadla.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Romeo a Julie_Vishneva_Shklyarov. photo Gene Schiavone (1502 kB)

Ran (1621 kB)

V kruhu koruny_Jindrich IV (989 kB)