Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

30. 8. 2013

Magazín Monoskop nahlíží do televizí

Pohled na televizi, jaký tady ještě nebyl, slibuje Monoskop. První díl magazínu uvidí diváci kanálu ČT art 4. září 2013 ve 20.50. Pořad vzniká v Tvůrčí producentské skupině Kamily Zlatuškové brněnského studia České televize.

Týdeník Monoskop jako první na české televizní scéně přibližuje trendy i historii televize a provádí zákulisím všech českých televizních stanic. Tvůrci se ale podle dramaturga Monoskopu Dušana Mulíčka nehodlají nechat svázat ani hranicemi České republiky. „Zdaleka nechceme nahlížet jen do českých televizí, ale dávat je do kontextu se zahraničím. Takový pořad u nás zatím chyběl,“ odkrývá obsah Mulíček.

Monoskop není marketingovým nástrojem, ale kritickou reflexí televizního fenoménu. „Nebudeme informovat o televizním programu, ale zamýšlet se, proč je televize taková, jaká je, jak se chová a jaké k tomu má důvody,“ dodává dramaturg. „Je s podivem, jak málo se tuzemské televize věnují jednomu z nejvýznamnějších mediálních fenoménů spojených s moderní společností, totiž televizi," naznačuje iniciátor magazínu, mediální analytik Milan Kruml záměr pořadu.

Monoskop nemá moderátora, záměrem tvůrců je nespojovat pořad s žádnou konkrétní tváří. Tou je totiž samotná obrazovka. Kromě hlavního tématu - hudebních videoklipů, psaní pro televizi nebo historie na obrazovkách, se diváci pokaždé seznámí se zajímavou osobností spojenou s televizí. Známé české tváře také zavzpomínají na své oblíbené pořady. Součástí pořadu je i odlehčená rubrika o extrémně nepovedených pořadech z celého světa.

Tvůrčí producentská skupina Kamily Zlatuškové přispívá i do dalších dvou pořadů nového kanálu ČT art. V brněnském studiu ČT natáčí čtvrteční Artefakta moderovaná publicistou Miroslavem Balaštíkem a jednou měsíčně odvysílá Tečku páteční noci – živě vysílaný magazín o současné hudbě.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Monoskop (436 kB)