Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

17. 1. 2013

Tajemství železnic

S Martinem Dejdarem za železničnímu unikáty

Vlaky a vláčky mají pro většinu z nás svou neopakovatelnou přitažlivost, jen málokdo ale zná všechna tajemství modrých drah. Cestovní deník Martina Dejdara řadu z nich poodhalí. Možná i vás železniční nostalgie inspiruje k výletům po trasách vytýčených sítí kolejnic a zajímavých zastávek, kterým oprávněně náleží přízviska „NEJ“, „PRVNÍ“ nebo „POSLEDNÍ“. Nový devítidílný cyklus sledujte od 26. ledna do 30. března, vždy v sobotu na ČT2 od 10:20 hodin. Připravili dramaturg Jakub Slomiany a režisér Ján Novák.

„Už je to hodně let, kdy jsem jezdíval vlakem“, říká Martin Dejdar, „poslední dobou se dopravuju hlavně autem. Až tento pořad mě znovu přitáhnul na koleje. Některé staré známé zvuky a vůně mne na chvíli vrátily zpět. A bylo toho hodně, co jsem slyšel a viděl úplně poprvé. S chutí a rád tedy pozvu televizní diváky na společné výpravy po atraktivních trasách a místech, která nás lecčím překvapí.“

Železniční doprava v českých zemích má své počátky už v první třetině 19. století a dodnes máme jednu z nejhustších sítí železniční dopravy na světě. K životu na kolejích se váže také existence velkého množství technických památek. Některé z nich jsou všeobecně známé, jiné zůstávají důmyslně ukryty před zraky lidí a zachovávají si svá tajemství, o nichž ví jen hrstka železničních nadšenců. V jednotlivých dílech dokumentárního cyklu budeme vyprávět příběhy železničních staveb, které dodnes slouží svému účelu. Ale i těch, z nichž dnes zůstala jen torza pohlcená okolní krajinou. Unikátní, ale i zaniklé a umírající stavby přiblížíme divákům v rozhovorech s odborníky, historiky a pamětníky.

www.ceskatelevize.cz/zeleznice

Jolanda Pilařová, tisková mluvčí TS Ostrava