Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

17. 7. 2012

Televizní premiéra filmu El Paso

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi vypráví film El Paso, který vznikl v koprodukci České televize, Televizního studia Brno a společnosti Total HelpArt T.H.A. V televizní premiéře ho uvede ČT2 ve středu 18. července 2012 ve 22:10. Režisér Zdeněk Tyc, který je zároveň autorem námětu i scénáře, předkládá divákům strhující příběh ovdovělé romské matky sedmi dětí. Hrají Irena Horváthová, Linda Rybová, David Prachař, Vladimír Javorský, Igor Chmela a další.

El Paso zavede diváky do kotle vášní, emocí a živelnosti. Režisér Zdeněk Tyc se po úspěšných Smradech vrací do světa Romů. „El Paso je název znělý a vyzývavý,“ říká režisér. „Je to slangový výraz užívaný Romy pro přepadení. No a my chceme diváka, v dobrém, taky trochu přepadnout.“

Film je inspirovaný skutečným osudem romské vdovy, matky devíti dětí. Filmová rodina Horváthových má dětí „pouze“ sedm. Příběh začíná okamžikem nečekané, tragické smrti otce. Matka Věra se ocitá sama v boji proti úřadům, odhodlaná udržet svoji početnou rodinu pohromadě za každou cenu, ovšem zoufale nepřipravená. Sociální odbor dává k soudu žádost o odebrání jejich dětí a následné svěření do ústavní péče. Rodina navíc dluží velkou částku za nájemné, a tak je ze dne na den vystěhována na periférii do sociálního bytu. Na podnět novinářů se případu ujímá mladá, ambiciózní advokátka.  Svět Romů nezná a ani ji příliš nezajímá, celou kauzu zpočátku vnímá jako odrazový můstek své začínající kariéry. Navzdory svým předsudkům, nepochopení a občas i samotné Věře, která blonďatou „slečinku“ advokátku zpočátku odmítá vpustit do svého světa, případ nevzdá. Naštěstí není sama, kdo stojí na straně rodiny. Je tady ještě lehce nepraktický, ovšem o to pro svou práci zapálenější, kurátor Kochta.

Film nekončí happy endem, jen jeho příslibem. Bez lakování narůžovo nabízí pozitivní příklad. A také čas na přemýšlení, zda být Romem opravdu znamená být vinen.

http://www.ceskatelevize.cz/specialy/elpaso/

Film vznikl za přispění Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie. V distribuci společnosti Falcon byl uvedený v kinech v roce 2009. Na 22. ročníku Festivalu českých filmů Finále 2009 v Plzni získal zvláštní ocenění.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

El Paso (1528 kB)

El Paso (7239 kB)

El Paso (6811 kB)