Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

9. 7. 2012

Ocenění koprodukčních filmů ČT Poupata, Polski film a Soukromý vesmír na MFF Karlovy Vary 2012

Cena FEDEORA Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří byla udělena sociálnímu dramatu ze současnosti Poupata v režii Zdeňka Jiráského, Zvláštním uznáním byli oceněni Pavel Liška, Tomáš Matonoha, Marek Daniel a Josef Polášek za herecké výkony ve snímku režiséra Marka Najbrta Polski film a Zvláštní uznání získal časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Soukromý vesmír na 47. ročníku Mezinárodního filmového festivlau Karlovy Vary (29. 6. – 7. 7. 2012).

Nestatutární Cenu FEDEORA Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří za nejlepší film ze soutěžní sekce Na východ od Západu získal debut režiséra Zdeňka Jiráského Poupata za citlivý humorný a nelítostný portrét dysfunkční a strádající rodiny, která se snaží přežít v poněkud bezcitné společnosti. Film postihuje svět zoufalých sociálních vztahů a charakterů, toužících se vymanit z osudově daného prostředí a uskutečnit svůj sen o normálním životě. Nevyhnutelná krutost, s jakou se příběhy všech postav prolínají, připomíná v mnohém britská sociální dramata devadesátých let, včetně černého humoru, který jednotlivé situace jaksi bezostyšně doprovází. „Filmová pravda Poupat stoji na syrové atmosféře, absenci stylizace a poetizace. Vychází ze znalosti reálného prostředí, věrohodnosti ruční kamery, která je permanentně nablízku herecké akci. Žánr sociálního dramatu předpokládá maximální přesvědčivost hereckého výkonu, autentický jazyk, dekorace i motivy,“ autor námětu, scenárista a režisér Zdeněk Jiráský. V hlavních rolích: Vladimír Javorský, Malgorzata Pikus, Marika Šoposká a Josef Láska, dále hrají Nguyen Thi Minh, Aneta Krejčíková, Kateřina Jandáčková, Vladimír Polívka, Jiří Maryško, Edgar Dutka, Dana Syslová, Luboš Veselý. Film vznikl v koprodukci společnosti Cineart TV Prague a České televize.

Více informací o filmu na http://www.ceskatelevize.cz/specialy/poupata/

Zvláštním uznáním za roli ve filmu Polski film byli v soutěži celovečerních filmů oceněni Pavel Liška, Tomáš Matonoha, Marek Daniel a Josef Polášek. Polski film je improvizovaná komedie o dávném přátelství známých brněnských herců P. Lišky, M. Daniela, T. Matonohy, M. Poláška a J. Budaře, jejichž osobní život a tvůrčí práce se pohybuje neustále po hranici mezi fikcí a realitou, mezi fantazií a skutečností. „Polski film je opravdu podivuhodný projekt. Oproti Protektorovi je to velká žánrová změna, která znamená návrat k našim kvazidokumentárním začátkům a svobodnému filmovému uvažování. Ten měsíc a půl na cestách s touhle hereckou skvadrou byl docela jízda…", dodává režisér Marek Najbrt. Scénář: Robert Geisler, Benjamin Tuček, Marek Najbrt. Dále hrají: Jana Plodková, Katarzyna Zawadzka, Krzysztof Czeczot, Lucie Benešová, Marcin Kobierski a další. Film vznikl v mezinárodní koprodukci Negativ, OFF Production, Česká televize

Víc informací o filmu: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10401702970-polski-film/

Zvláštní uznání v soutěži dokumentárních filmů získal časosběrný film Heleny Třeštíkové Soukromý vesmír. Dějiny jedné rodiny zaznamenala režisérka ve svém zatím nejdelším časosběrném projektu. Film natáčela 37 let a zachytila tak v ohromující šíři život členů jedné obyčejné české rodiny od 70. let až do současnosti. Helena Třeštíková začala sledovat s filmovým štábem svou kamarádku Janu v roce 1974. Jana tehdy čekala první dítě s manželem Petrem, a právě život jejich syna Honzy je osou tohoto filmu. Před kamerou se tu narodí, vyrostou a dospějí dohromady tři děti a jejich rodiče prožijí velkou část svého života. Zatímco archivní záběry připomínají uměleckou kariéru Karla Gotta, významné okamžiky dobývání kosmu či zásadní politické proměny této země, deníky rodiny Kettnerových, které si po celou dobu pečlivě vedl otec rodiny Petr, nabízejí soukromou alternativu velkých dějin. Manželé Kettnerovi a jejich děti nevedou tak dramatický život jako hrdinové předchozích režisérčiných filmů Marcela, René a Katka. Jako statisíce dalších Čechů i Kettnerovi v éře nesvobody soustředili pozornost na svůj „soukromý vesmír“. Fascinující cesta jejich životem je i díky tomu velmi optimistickým a zároveň dojemným svědectvím o důležité roli rodiny, o jedinečnosti a pestrobarevnosti lidského života a neustálém hledání jeho smyslu. Film vznikl v koprodukci Negativ, Česká televize, Helena Třeštíková.

Více informací: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10154084344-soukromy-vesmir

Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

Přílohy

Tisková zpráva (PDF) (256 kB)