Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

17. 4. 2012

Česká televize hlavním mediálním partnerem Zlatého záchranářského kříže

Česká televize jako hlavní mediální partner podpořila letošní 13. ročník vyhlášení nejlepšího záchranářského činu roku 2011 Zlatý záchranářský kříž. Cenu mediálního partnera předal dnes, během slavnostní audience u prezidenta republiky Václava Klause na Pražském hradě, dvanáctiletému Rudolfu Duraji generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Posláním Zlatého záchranářského kříže je ocenit výjimečné, profesionálně zvládnuté zásahy nejen příslušníků složek integrovaného záchranného systému, dobrovolníků a zástupců neziskových organizací působících v oblasti záchranářství, ale především obětavé činy první pomoci laiků, a to jak dětí, tak dospělých. Ceny vítězům jedenácti nominovaných kategorií dnes byly předány na slavnostní audienci u prezidenta republiky Václava Klause na Pražském hradě.

Letošní ročník podpořila jako hlavní mediální partner Česká televize. „Zlatý záchranářský kříž je druh ocenění, jehož podporu považuje televize veřejné služby za přirozenou a samozřejmou. Cením si jak samotné myšlenky projektu, tak jednotlivých oceněných, kteří v krizových situacích dokázali zachovat chladnou hlavu a pomohli zachránit lidský život. S velkou ctí jsem dnes blahopřál teprve dvanáctiletému chlapci, který prokázal výjimečnou statečnost a svým činem předčil nejednoho dospělého,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák, který dnes předal Cenu mediálního partnera mladému hrdinovi Rudolfu Duraji.

V únoru loňského roku šel tehdy desetiletý Rudolf Duraj spolu se svými dvěma mladšími kamarádkami k zamrzlé požární nádrži ve Slivonicích. Starší z dívek, tehdy devítiletá, se rozběhla s úmyslem vyzkoušet led, který se probořil, a běžná zimní radovánka se stala bojem o holý život.  Dívka se ocitla až po bradu v ledové vodě v místě, kde je více než dvoumetrová hloubka. Desetiletý chlapec se v tu chvíli zachoval jako dospělý člověk a jednal jako zkušený záchranář. Nezpanikařil, neutekl a začal racionálně jednat. Lehl si na led, rozvážně se přisunul blíže, podal dívce ruku a pomalu ji vytáhl ven. Když byli oba mimo nebezpečí, odvedl kamarádky k sobě domů, kde promáčené a promrzlé dívce poskytl suché oblečení, zatímco to její usušil. Malý Ruda projevil neskutečnou duchapřítomnost a statečnost a svým úctyhodným činem zachránil život dívce, která by se bez pomoci neměla šanci z ledové vody dostat.

Letos bylo vyhlášeno jedenáct ocenění v různých kategoriích, z nichž šest cen předal oceněným přímo prezident České republiky.

NOMINAČNÍ KATEGORIE:

Záchranářský čin laiků (kategorie dospělých)

Záchranářský čin laiků (kategorie děti a mládež do 18 let)

Záchranářský čin profesionálů jednotlivců

Záchranářský čin profesionálního týmu

Nejkurióznější záchranářský čin

Humanitární čin mimo území ČR

Cena za výjimečný přínos pro záchranářství

Cena mediálního partnera

Cena Generálního ředitelství HZS ČR

Cena policejního prezidenta

Cena primátora hl. města Prahy

Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT