Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

17. 5. 2003

Den otevřených dveří v České televizi se vydařil

Den otevřených dveří v České televizi, který proběhl v sobotu 17. května od 9.00 do 14.30 hod ve studiích ČT v Praze, Brně a Ostravě, se setkal s velkým zájmem návštěvníků. Zúčastnilo se jej na 17 tisíc návštěvníků, z toho v Praze 10 450 (+ navíc padesát dalších, kteří přišli sice po termínu, ale přesto byli provedeni), v Brně 2 900 a v Ostravě 3 500 lidí. Jen v Praze zajišťovalo zdárný chod akce na 280 pořadatelů (v průvodce televizním zákulisím se pro tento den proměnili dramaturgové, ba i šéfové tvůrčích center). Návštěvníci reprezentovali celé spektrum obyvatelstva, od rodičů s malými dětmi (včetně miminek v kočárcích), kteří většinou volili kratší trasu, stejně jako handicapovaní občané a důchodci (těch bylo v Praze více než 400), přes střední generaci až po mladé páry či školní nebo skautské výpravy. Překvapivě byli v Praze zastoupeni Moraváci, jen z Litovle přijelo 14, z Opavy 12 a z Olomouce 8 autobusů.

Brána pražského studia se otevřela přesně v 9.00 hodin, kdy jednoho z prvních diváků uvítal ředitel výroby ČT Petr Erben. 5tisící, 8tisící a 10tisící divák byl obdarován programovou ředitelkou ČT Markétou Luhanovou plyšovým medvídkem, tričkem s logem "50 let s televizí" a sadou čerstvě vydaných pohlednic s pořady ČT.

Zatímco v ranních hodinách čekali dychtiví návštěvníci na vstup až hodinu a půl, odpoledne už jen 20 minut.

Základní trasa prohlídky trvala hodinu a půl. Návštěvníci zde mohli zhlédnout nejen nejnovější techniku využívanou při natáčení i při přenosech, postprodukční pracoviště, laboratoře či dekorace ve studiích, ale i nahlédnout do skladu nábytku a truhlárny či do slavného hudebního studia A. Zároveň si připomenuli slavné postavičky televize prostřednictvím výstavy fotografií, kostýmů a rekvizit. V budově zpravodajství viděli newsroom a zázemí zpravodajské práce. Mohli si např. vyzkoušet prostředí studia, kde se připravují relace o počasí.

Návštěvníkům během prohlídky také hodně chutnalo. Měli k dispozici několik občerstvovacích stanovišť, která byla hojně navštěvována.
ČT rovněž uspořádala autogramiádu pracovníků ČT známých z obrazovky (hlasatelé, reportéři i velice žádaní sportovní redaktoři). Nabídky nahlédnout do zákulisí využilo i na šedesát píšících a fotografujících novinářů z pražských a regionálních médií (mj. MFDnes, Lidové noviny, Večerník Praha ad.), ze zahraničních novinářů např. zástupci agentury Nová Čína a také studenti žurnalistiky.

Z kuriózních situací připomeňme, že se v návalu ztratilo i několik dětí. Pohřešovány byly čtyři. Tři další se naopak přihlásily jako ztracené, i když je nikdo nepostrádal. Prvenství v délce ztracení drží jedenáctiletý P. G. z Prahy. Byl pohřešován už v deset hodin. Objevil se spokojený s prohlídkou až ve dvanáct. V jiném případě školní výprava nahlásila ztrátu své učitelky. Všichni se ale nakonec našli. Nejvíce úspěchů u dětí sklidily figurky Jů a Hele. Pamětníci nejvíce vzpomínali na Štěpánčiny pohádky s Čertíkem Bertíkem a Kačenkou.

Z upomínkových předmětů, které se prodávaly ve stánku, šly nejvíce na odbyt drobné předměty jako klíčenky a tužky se znakem ČT. Malí návštěvníci ovšem při návštěvě České televize dostali zadarmo i balónky se znakem ČT, bonbony a pohlednice s nejúspěšnějšími pořady České televize. Ti ostatní dostali zvláštní vydání interního časopisu INFO.

Na žádost Redakce zpravodajství se mezi návštěvníky hledal divák, který se narodil 1.května 1953, v den prvního televizního vysílání u nás. Přes vysokou návštěvnost se takový divák nenašel, ale přihlásila se rodina Bártova z Jihlavy, kde dcera je narozena 1. května a maminka zase v roce 1953.