Kde jsem:

Digitalizace — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

3. 1. 2011

Česká televize od 3. ledna rozšiřuje regionální zpravodajství: více prostoru, hlavní pořady na ČT24, na satelitu i pro Moravu

Česká televize od 3. ledna 2011 vysílá hlavní regionální zpravodajské pořady na programu ČT24, na něm rozšiřuje stopáž Událostí v regionech, nabízí nové Události v regionech plus a všechny tři mutace regionálního zpravodajství včetně moravského vysílá i na satelitu.

Regionální zpravodajství prioritně na ČT24

Česká televize profiluje své programové okruhy. Začátek roku 2011 je ve znamení řady změn na všech čtyřech programech. Jedním z významných kroků je přesun hlavních relací regionálního zpravodajství na ČT24, kde získávají více prostoru.

ČT24ČT24 od 3. ledna 2011 vysílá Události v regionech, a to v obvyklém čase od 18:00 hodin, stopáž pořadu se však prodlužuje. Další rozšíření regionálního zpravodajství představují komentované Události v regionech plus, nová relace od 22:50 hodin.

Zpravodajská stanice ČT24 již dosahuje celoplošného pokrytí. Síť 1 s digitálním zemským vysíláním České televize dle Českého telekomunikačního úřadu od 1. října 2010 pokrývá 99,9 % obyvatel České republiky.

ČT1ČT1 nezůstává od ledna 2011 zcela bez regionálního zpravodajství. Nadále uvádí souhrnné pořady Z metropole a Týden v regionech, nabízí i nové podvečerní Zprávy o půl šesté. Ty začínají v 17:30 hodin a přináší i informace z regionů.

Podrobnější informace v tiskové zprávě Regionální vysílání ČT se rozšiřuje a jde za svými diváky.

Dostupnost regionálního zpravodajství ČT: pro Moravu už i na satelitu

Česká televize připravuje vybrané zpravodajské relace ve třech regionálních verzích – českou odbavovanou z ČT Praha, jihomoravskou připravovanou v ČT Brno a severomoravskou připravovanou v ČT Ostrava. Moravské verze dosud nebylo možné vysílat satelitně. Nová technologie pro satelitní vysílání České televize to dovoluje a 3. ledna 2011 vstupuje do řádného provozu. Kteroukoliv ze tří regionálních verzí Událostí v regionech a Událostí v regionech plus může sledovat každý divák v jakékoliv části České republiky. Program ČT24 je z družice Astra 3A vysílán v daných časech současně ve všech třech regionálních mutacích (týká se satelitního příjmu z pozice 23,5° východně – detaily v tiskové zprávě Česká televize na satelitu: nově i regionální vysílání pro Moravu).

Vysílání regionálních zpravodajských pořadů se od 3. 1. 2011 přesunuje z ČT1 na ryze digitální program ČT24. Diváci přijímající stále ještě analogové zemské vysílání již nebudou moci sledovat Události v regionech ani nové Události v regionech plus, dokud nepřejdou na digitální příjem (pozemní či satelitní).

Regionální zpravodajství ČT lze zhlédnout také v obsáhlém archivu internetového iVysílání na adrese: www.ivysilani.cz

Podrobnosti – včetně informací o příjmu regionálního vysílání ČT prostřednictvím společných televizních antén (STA), kabelového vysílání a komerčních satelitních platforem – na www.digict.cz v rubrice Příjem regionálního vysílání.

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT


Způsob příjmu
Změna
Analogové zemské vysílání
(individuální příjem)
ČT24 je ryze digitální program – není možné jej přijímat analogově a tím pádem není možné sledovat regionální mutace zpravodajských pořadů. Nutný přechod na digitální příjem (zemský nebo satelitní).
Digitální zemské vysílání DVB-T
(individuální příjem)
Beze změny – regionální mutace zpravodajských pořadů na ČT24 mohou sledovat diváci přijímající signál z digitálních vysílačů sítě 1 v příslušných regionech. Kmitočty pro jednotlivé regiony na www.digict.cz v rubrice Vysílací síť 1 pro šíření multiplexu veřejné služby.
Společná anténa (STA) nebo kabelPokud STA nebo kabelový rozvod obsahuje program ČT24, měl by být v příslušné regionální verzi. Jestliže je po 3. 1. 2011 na Moravě dostupná stále jen jeho česká varianta, je potřeba požadovat po poskytovateli kabelové televize nebo správci domu s STA, aby zjednal nápravu.
Satelitní příjem DVB-SČeská televize garantuje satelitní digitální vysílání na pozici 23,5° východně z družice Astra 3A. Její signál od 3. 1. 2011 obsahuje program ČT24 ve třech verzích. Ty jsou označené jako ČT24, ČT24 JM,  ČT24 SM a nejsou kódované. Diváci musí po 3. lednu 2011 znovu naladit své satelitní přijímače podle těchto parametrů:

Satelit Astra 3A
Pozice: 23,5° východní délky
Kódování: není
Kmitočet: 12 525 MHz
Polarizace: Vertikální
FEC: 3/4
Symbolová rychlost: 27 500 kS/s

Diváci využívající placených služeb komerčních poskytovatelů satelitního příjmu musí kontaktovat dané společnosti s požadavkem na zajištění příjmu regionálních variant ČT24. Česká televize tyto služby neprovozuje, a tak nemůže garantovat jejich rozsah či technickou úroveň.


Více o profilaci programových okruhů České televize:
Česká televize představila další kroky restrukturalizace
Česká televize představila novou programovou strategii ČT2
Česká televize představila novou programovou strategii ČT24, ČT4 a strategickou koncepci Nových médií
Česká televize představila nové programové schéma ČT1
30. 4. 2012Změny satelitního šíření programů České televize
23. 3. 2012Česká televize spustila nový digitální dokrývač
13. 3. 2012Česká televize spustila nový digitální dokrývač
22. 2. 2012ČT zavádí evropskou normu pro jednotnou hlasitost
22. 2. 2012Česká televize ve vysokém rozlišení: ČT HD vyhrazené pro Jedničku
21. 2. 2012Některou z mobilních aplikací ČT už si stáhlo přes půl milionu lidí
27. 1. 2012Mobilní novinky ČT: iVysílání pro Nokie, videa přes HTML5 pro iOS
23. 1. 2012Digitální vysílání ČT: Pec pod Sněžkou dokryta
22. 12. 2011Digitální vysílání ČT: Hanušovice a Kopřivná dokryty
9. 12. 2011Digitální vysílání ČT: Jablůnka a Raspenava dokryty

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (25)