Kde jsem:

Digitalizace — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

11. 11. 2010

Česká televize na satelitu: nově i regionální vysílání pro Moravu

Česká televize rozšiřuje satelitní vysílání z družice Astra 3A o regionální verze svých zpravodajských a publicistických pořadů pro severní a jižní Moravu. Kromě nezbytných technických testů budou od listopadu ve zkušebním provozu vysílány ve vybraných časech tři regionální varianty programu ČT1. Řádný provoz začne 3. 1. 2011.

Česká televize nově využívá možnosti moderních technologií, které dovolují synchronní vysílání jednoho programu v několika verzích i prostřednictvím satelitu. Satelitní vysílání ČT z družice Astra 3A se tak během listopadu 2010 rozšíří o severomoravské a jihomoravské regionální mutace zpravodajských a publicistických pořadů.

Satelitní digitální vysílání z družice Astra 3A dosud umožňovalo šířit každý ze čtyř programů České televize pouze v jedné mutaci – program ČT1 tak byl i v době vysílání regionálních zpravodajských a publicistických relací k dispozici na celém území České republiky jen v centrální české verzi. Diváci na Moravě tedy nemohli prostřednictvím satelitního příjmu sledovat pořady připravované televizními studii ČT Brno a ČT Ostrava. Jediný signál společný pro celý stát nebyl schopen pojmout tzv. regionální rozpojení, jaké veřejnost zná ze zemského analogového i digitálního vysílání České televize. Nově pořízená technologie pro satelitní vysílání tento divácký komfort zajistí, respektive jej předčí – v celé ČR budou lidé moci bez ohledu na lokalitu sledovat kteroukoliv ze tří regionálních mutací, respektive mezi nimi přepínat. Například i v západních Čechách bez potíží uvidí severomoravské Události v regionech, nebo třeba obyvatelé Moravskoslezského kraje – budou-li chtít – zhlédnou jihomoravskou verzi regionálního zpravodajství České televize.

Nová technologie pro odbavování satelitního digitálního vysílání České televize z družice Astra 3A je uvedena do zkušebního provozu – v první fázi je šířen testovací signál, v průběhu listopadu 2010 se přejde na vysílání programu ČT1 ve třech regionálních mutacích. Do řádného provozu vstoupí rozšířené satelitní vysílání České televize od 3. ledna 2011.

Regionální varianty satelitního vysílání ČT1 diváci naladí na stejném transpondéru, na němž jsou nyní k dispozici všechny čtyři programy České televize v základní verzi: družice Astra 3A, orbitální pozice 23,5° východně, kmitočet 12 525 MHz, platformy SkyLink a CS Link. Je potřeba pouze znovu naladit satelitní přijímač, respektive televizor osazený satelitním tunerem DVB-S (s výjimkou přístrojů vybavených automatickou aktualizací programů). Podrobnosti o satelitním digitálním vysílání ČT na stránkách internetového speciálu www.digict.cz v rubrice Digitální satelitní vysílání DVB-S.

Satelitní antény na Kavčích horách

Satelitní digitální vysílání České televize z družice Astra 3A rozšířené o regionální mutace se s přechodem na řádný provoz od začátku roku 2011 stane zcela regulérní, plnohodnotnou alternativou digitálního dokrytí v lokalitách, kde složité geografické podmínky neumožňují uspokojivý příjem zemského digitálního vysílání ČT, současně ještě více usnadní provozovatelům převzatého kabelového vysílání, aby naplňovali svou zákonnou povinnost a distribuovali ve svých sítích programy České televize ve verzích příslušných pro jednotlivé regiony.

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT

Další informace:
Regionální vysílání ČT se rozšiřuje a jde za svými diváky
Možnosti příjmu regionálního vysílání

Přílohy

Satelitní antény na Kavčích horách (356 kB)

30. 4. 2012Změny satelitního šíření programů České televize
23. 3. 2012Česká televize spustila nový digitální dokrývač
13. 3. 2012Česká televize spustila nový digitální dokrývač
22. 2. 2012ČT zavádí evropskou normu pro jednotnou hlasitost
22. 2. 2012Česká televize ve vysokém rozlišení: ČT HD vyhrazené pro Jedničku
21. 2. 2012Některou z mobilních aplikací ČT už si stáhlo přes půl milionu lidí
27. 1. 2012Mobilní novinky ČT: iVysílání pro Nokie, videa přes HTML5 pro iOS
23. 1. 2012Digitální vysílání ČT: Pec pod Sněžkou dokryta
22. 12. 2011Digitální vysílání ČT: Hanušovice a Kopřivná dokryty
9. 12. 2011Digitální vysílání ČT: Jablůnka a Raspenava dokryty

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (25)