Kde jsem:

Aktuality — Edice ČT — Vše o ČT — Česká televize

Edice ČT

Edice ČT

  • Vlastní výroba produktů v návaznosti na pořady a osobnosti ČT.
  • Produkty k dostání v prodejně na Kavčích horách nebo v eShopu ČT.

Uděleny Ceny Kolegia generálního ředitele České televize 2006–2009

Nakladatelství Edice České televize ocenilo své autory. V rámci 15. mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy proběhlo 14. 5. 2009 slavnostní předávání Cen kolegia generálního ředitele České televize 2006–2009.

Uděleny Ceny Kolegia generálního ředitele České televize 2006–2009Uděleny Ceny Kolegia generálního ředitele České televize 2006–2009Uděleny Ceny Kolegia generálního ředitele České televize 2006–2009Uděleny Ceny Kolegia generálního ředitele České televize 2006–2009Uděleny Ceny Kolegia generálního ředitele České televize 2006–2009Uděleny Ceny Kolegia generálního ředitele České televize 2006–2009Uděleny Ceny Kolegia generálního ředitele České televize 2006–2009

Odborná porota rozhodla o vítězích ve třech kategoriích a udělila následující ceny:

Cenu Kolegia generálního ředitele České televize 2006–2009 za text knihy získala z rukou ředitele vnějších vztahů ČT Romana Bradáče Markéta Hejkalová za knihu U nás v Evropě. Na obědě u evropských rodin.

Zdůvodnění poroty: Kniha reportáží o životě rodin v zemích EU je téměř žánrovým prototypem kulturně geografické a společenské publicistiky. Knižní podoba nejenže v ničem nezaostává za televizním formátem, ale získala navíc kvalitu tištěného slova a kultivovaného, současně však dynamického reportážního stylu.

Cenu Kolegia generálního ředitele České televize 2006–2009 za výtvarnou složku knihy obdržel prostřednictvím personálního ředitele ČT Jana Mrzeny Lubomír Šedivý za výtvarný návrh a grafickou úpravu obrazové publikace Alžběta Báthoryová. Oběť, nebo vrah?

Zdůvodnění poroty: Výpravná kniha, která je pandánem k historickému velkofilmu Bathory od Juraje Jakubiska, souzní dokonale s atmosférou filmové předlohy. Výtvarník se decentně a mistrovsky vyrovnal s obtížnou úlohou převodu filmové obraznosti do knižní formy a vytvořil dílo nevšední výtvarné kultury.

Cena Kolegia generálního ředitele České televize 2006–2009 za nejlepší knihu Edice ČT byla udělena knize Františkova velká kniha pohádek a všem jejím autorům – Miloši Kratochvílovi za text knihy, Lucii Dvořákové za ilustrace a Vladimíru Vimrovi za výtvarný návrh a grafickou úpravu knihy. Ceny autorům předal obchodní ředitel ČT Robert Kvapil.

Zdůvodnění poroty: Pohádková kniha 15 dobrodružných příhod oblíbené dětské postavičky skřítka Františka z televizní Kouzelné školky je mimořádně zdařilou symbiózou živě vyprávěného textu napsaného zkušeným autorem Milošem Kratochvílem a moderně pojatého výtvarného doprovodu mladé ilustrátorky Lucie Dvořákové. Slovesné mistrovství, založené na střídání stylových rovin a rytmizaci mluvené řeči, umocňují originální, jakoby dětskou rukou ztvárněné ilustrace. Soulad obou uměleckých projevů, literárního i výtvarného, citlivě podtrhla harmonizující grafická úprava Vladimíra Vimra.

Odborná porota dále ocenila Čestnými uznáními následující tituly:

Čestné uznání poroty za text knihy Bubu. Vánoční příběh udělené Monice Elšíkové

Zdůvodnění poroty: Citlivá adaptace scénáře televizního filmu se vyznačuje vysokou etickou naléhavostí. Příběh dětského bezdomovce černouška Bubu, který dokáže pohnout lhostejným srdcem dospělých, je nanejvýš aktuální. Příběh o hledání cesty lidí k sobě dokázala autorka scénáře převyprávět živým jazykem do sugestivní literární podoby, jež je v emočním účinku plně rovnocenná s televizním ztvárněním.

Čestné uznání poroty za text knihy Kluci v akci – Fit rodinka udělené Marii Froydové a Jiřímu Leyerovi

Zdůvodnění poroty: Příručka o stravování v prostředí dnešní rodiny s dětmi je moderním typem publikace o kuchyni a zdravé výživě. Autorka Marie Froydová se ve spolupráci s dětským lékařem Jiřím Lyerem koncepčně zaměřila na téma vyvážené stravy a zdařile je pojala jako příležitost gastronomické osvěty. Její příručka je kuchařskou knihou vysoké úrovně, kombinující nejnovější poznatky z oboru výživy s praktickou aplikací. Text doprovází množství kvalitních fotografií a celek je zdařile ztvárněn do knižní podoby.

Čestné uznání poroty za nakladatelský počin při vydávání volné ediční řady k televiznímu cyklu O češtině udělené pořadu O češtině, Ústavu pro jazyk český AV ČR a Edici České televize

Zdůvodnění poroty: Originální a veskrze objevný projekt popularizace české gramatiky a pravopisu se podařilo z televizní obrazovky ústrojně převést do knižní podoby. Jak v televizní, tak v knižní formě se jedná o osvětu, jaká v současnosti nemá obdoby – o populární výuku mateřštiny, ztvárněné do mozaiky vtipně sestavených a humorných scének a skečů na téma prohřešků proti současné češtině. Inteligentní a svěží podání formou kvízů a příkladů získaných od veřejnosti osvědčuje účinnost jak na obrazovce, tak na stránkách knihy, vynikající mimo jiné pečlivým redakčním zpracováním.

Věcné ceny a předplatné měsíčníku o knižní kultuře GRAND BIBLIO a časopisu Doma věnovalo vydavatelství Grand Princ – partner akce. Oceněným autorům je předal Jaroslav Císař, zástupce vydavatelství a šéfredaktor GRAND BIBLIO.

První ročník Cen Kolegia generálního ředitele České televize se konal po tříletém působení Edice České televize na knižním trhu, kdy produkce nakladatelství dosáhla 60 titulů.

Mezi nominovanými tituly se objevila pestrá škála žánrů, stylů, grafických úprav, přesně mapující produkci nakladatelství. Nominace na Ceny Kolegia generálního ředitele České televize 2006–2009 získaly 3 volné ediční řady a 15 samostatných publikací:

Nominované volné ediční řady

13. komnata
O češtině
Objektiv

Nominované tituly

Kolektiv autorů: Buď fit s ČT (2). Domácí posilovna
Šárka Horáková, Dana Gáliková: Alžběta Báthoryová. Oběť, nebo vrah?
Petra Braunová: Barvy života. Hosté Kamily Moučkové
Monika Elšíková: Bubu. Vánoční příběh
Arnošt Vašíček: Ďáblova lest
Maria Froydová, Jiří Lyer: Kluci v akci – Fit rodinka
Miloš Kratochvíl: Františkova velká kniha pohádek
Josef Konáš: Jak se točila Nemocnice
Martin Bezouška: Maharal
Michaela Černá: O malíři Lukášovi
Kolektiv autorů: Skoro jasno
Zdeněk Velíšek: Svět týden po týdnu
Zdeněk Velíšek: Svět, o který mi jde
Markéta Hejkalová: U nás v Evropě. Na obědě u evropských rodin
Zdeněk Šmíd, Miroslav Adamec: Volejem i peřejemi
Zpívánky

 
Odborná porota pracovala ve složení:

PhDr. Josef Šmatlák (nezávislý vydavatel) – předseda poroty
PhDr. Jaroslav Císař – zástupce vydavatelství Grand Princ (partner akce)
Petr Matoušek (nezávislý redaktor) – odborný porotce pro textovou složku
Jiří Fixl (nezávislý výtvarník) – odborný porotce pro výtvarnou složku
ředitel vnějších vztahů ČT Roman Bradáč – jmenovaný člen Kolegia generálního ředitele ČT
obchodní ředitel ČT Robert Kvapil 

Fotogalerii ze slavnostního udílení Cen Kolegia generálního ředitele České televize 2006–2009 najdete na http://www.edicect.cz/

Kontakty

P&R Edice ČT: Naděžda Melichová, nadezda.melichova@ceskatelevize.cz, tel. 261 137 441

Foto: Jiří Bytčánek

Přehled událostí