Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

28. 2. 2019

Nemáme planetu na jedno použití!

Život bez obalu, dokument z cyklu Nedej se

Poslední dobou se v médiích objevují šokující články, fotografie a videa týkající se obrovského množství odpadu, hlavně plastového, který nelze recyklovat a kterým je naše planeta doslova zavalena. Žijeme v konzumní společnosti, jež nás nutí nakupovat a hromadit předměty, a následně je vyhazovat. Nedá se žít i jinak? Sledujte s námi v neděli 3. března v 10:00 na Dvojce dokument „Život bez obalu“, který pro cyklus „Nedej se“ připravila v Tvůrčí producentské skupině publicistiky a dokumentu Lenky Polákové režisérka Natálie Císařovská.

Snažíme se třídit, ale víme vlastně, co se s naším odpadem děje, když nám zmizí z dohledu? „Průměrný Čech vyprodukuje přes 500 kg komunálního odpadu za rok. Z toho se asi 30 % recykluje, něco málo se spálí a většina skončí na skládkách,“ říká ekolog Ivo Kropáček a dodává: „Mnoho z nás si myslí, že zachrání svět a životní prostředí tím, že budeme třídit odpady. Ale na prvním místě by se mělo vzniku odpadu předcházet, produkovat ho co nejméně.“

O tom, že odpad lze výrazně zkrotit, a to i ve městě a s rodinou, v dokumentu hovoří dvě mladé ženy – maminka dvou dětí Ivana Špačková a studentka architektury Barbora Grísová. Obě se snaží žít ve stylu Zero Waste, což by se dalo přeložit jako život bez odpadu. K tomuto životnímu stylu se Ivana i Barbora dopracovaly postupně, obě si uvědomují, že žijeme v době absolutního nad-konzumu a že je opravdu spousta věcí, které k životu nejsou potřebné. Do obchodu se dá jít se vlastními látkovými pytlíčky a nádobkami, do kavárny se svým vlastním hrníčkem. Argument některých lidí, že nákup v bezobalovém obchodě je časově i finančně náročnější, v dokumentu vyvracejí.

Co je Zero Waste? Nejde o žádné sci-fi, ale ani žádný extrém, svůj odpad nemusíte dostat doslova na nulu. Jde o životní styl, jehož zastánci se snaží maximálně minimalizovat tvorbu odpadu, který nejde nijak dál zpracovat (recyklovat nebo kompostovat). Maximálně redukuje použití jednorázových potřeb a plýtvání: od jídla, přes hygienické potřeby až po oblečení, hračky nebo nábytek.

A třeba téma „hračky pro děti“ určitou dobu vyvolávalo napětí v rodině Ivany. Prarodičům se těžko vysvětlovalo, že chce s manželem děti vychovávat jinak. „Když přijede babička, tak nechci, aby jako první děti řekly: Ahoj babi, co jsi mi přivezla? Ale chci, aby řekly: Ahoj babi, jak se máš?,“ říká s úsměvem Ivana Špačková.

Co Barboru a Ivanu s rodinou vedlo ke změně životního stylu? Jak to opravdu mají doma s odpadem? Kterých produktů se vzdaly a bez kterých se neobejdou? Jak je to s plasty, které máme skoro všude kolem sebe? Jak urgentní je nalezení řešení „plastového problému“? To vše a ještě více v pořadu Nedej se: Život bez obalu v neděli 3. března v 10:00 na ČT2.

11. 1. 2023Recesista, buřič a bohém nebo zásadový, geniální novinář? Dokument o Jaroslavu Haškovi už v lednu na ČT2.
27. 12. 2022Pořádný blues na ČT art: Jan Spálený v novém dokumentu České televize
19. 11. 2022S ostravským studiem České televize byl spojen téměř čtyřicet let
2. 9. 2022Po dlouhých osmatřiceti letech se do Ostravy vrátil Folkový kolotoč. Na místo, kde vznikl
30. 8. 2022Hudba v kostele je zážitek. Začíná Svatováclavský hudební festival
22. 7. 2022Na chryzantémové plantáže při úpatí nejvyšší hory Afriky. Česká televize odvysílá novou řadu Postřehů odjinud, tentokrát z Tanzanie
18. 5. 2022Disciplína, zdatnost a oddanost státní doktríně. Kuratorium. Vlastenci, nebo zrádci?
10. 5. 2022Netvoří pro to, aby se líbil. Zpracovává témata, která považuje za důležitá
5. 5. 2022Třináct scén, třináct dní, sedm desítek akcí. V Olomouci začíná 25. ročník Divadelní Flory
20. 4. 2022Země lázní, vína, ostrých jídel a specifického jazyka. Maďarsko divákům přiblíží Vít Pohanka

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (87)