Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

21. 7. 2018

Sobotní festivalový program Scény ČT opět návštěvníkům rozvibroval bránice

Scéna ČT na Colours of Ostrava - den čtvrtý

I v průběhu čtvrtého festivalového dne se Scéna ČT zcela zaplnila. V Kompresorovně chvílemi chyběla místa k sezení i ke stání. Jakub Železný dokázal, že i zpravodajský moderátor může být zábavný, spisovatel Jaroslav Rudiš potvrdil, že je nezastavitelný vypravěč, a herci Dejvického divadla vysvětlili svou zkázu.

Na začátku pár základních informací o základech televizní žurnalistiky, vysvětlení, jak správně pracovat s českým jazykem na obrazovce, příklady z praxe, a pak rovnou na věc. Program Scény ČT začal workshopem s Jakubem Železným. "Slyšel jsem, že minulý workshop byl skvělý, tak jsem se na to přišel dneska podívat," řekl student Pavel. "Jsem nadšený. Pan Železný vůbec není upjatý, jak na mě působí na televizní obrazovce. Naopak, je zábavný."

Poprvé s novým programem a rovnou v Ostravě. "Kafka Band... jak vznikl tento projekt?" ptal se hostů Petr Vizina. "Nakreslil jsem komiks Zámek pro britské nakladatelství, a když to vyšlo i německy, vznikla výstava Kafka v komiksu," vzpomíná zpěvák, kytarista a výtvarník Jaromír 99. "Vymyslel jsem hudbu k vernisáži, ale české texty nebyly ty pravé. Jaroslav Rudiš je nazpíval německy a byla to trefa do černého. A tak vznikla i kapela Kafka Band."

"Mám rád literaturu v hudbě a snažili jsme se ji najít i v Kafkovi. Nebylo to lehké," upřesnil spisovatel Jaroslav Rudiš. Dušan Neuwerth hned reagoval: "Kafka není tak smutný, jak si všichni myslí. A Švejk zas není tak veselý."

O novém hudebním projektu Kafka Bandu, který je složen z písniček z divadelního představení France Kafky Amerika hraného loni na podzim v Německu, ale pak většinou hovořil Rudiš. Potvrdil to, co ostatní členové kapely vědí: když se tento spisovatel dostane ke slovu, ostatní nemají šanci. Součástí besedy byla i videoprojekce. Diváci čas strávený s Kafka Bandem ocenili velkým potleskem.

Program Scény ČT ukončila beseda o připravovaném seriálu Zkáza Dejvického divadla. Pozvání na scénu přijali herci Dejvického divadla Ivan Trojan, Lenka Krobotová, Pavel Šimčík, producent Evolution Films Ondřej Zima a kreativní producentka ČT Kateřina Ondřejková.

Šestidílný televizní seriál je mystifikací s prvky absurdního a černého humoru, který vychází z poetiky Dejvického divadla. Tato komediální série je postavena na tom, že v ní vystupují herci a zaměstnanci skutečného Dejvického divadla a hrají sami sebe. Nesledují se osudy jednotlivých postav v čase, ale vzniká šest samostatných příběhů, jejichž hrdinou je divadlo jako celek. "Diváci by se na seriál neměli dívat jako na psychologickou sondu, jak to v Dejvickém divadle vypadá. Je to mystifikační, hrajeme si, něco je pravda, něco vůbec ne," říká Ivan Trojan.

Záznamy z dnešního programu najdete na goo.gl/HBn3uc.

Součástí programu Scény ČT jsou i večerní projekce před Velkým světem techniky. Dnes to budou poslední čtyři díly seriálu Dabing Street a hudební magazín Kombo - Kill The Dandies! a Květy.

Taťána Reková, ČT Ostrava

11. 1. 2023Recesista, buřič a bohém nebo zásadový, geniální novinář? Dokument o Jaroslavu Haškovi už v lednu na ČT2.
27. 12. 2022Pořádný blues na ČT art: Jan Spálený v novém dokumentu České televize
19. 11. 2022S ostravským studiem České televize byl spojen téměř čtyřicet let
2. 9. 2022Po dlouhých osmatřiceti letech se do Ostravy vrátil Folkový kolotoč. Na místo, kde vznikl
30. 8. 2022Hudba v kostele je zážitek. Začíná Svatováclavský hudební festival
22. 7. 2022Na chryzantémové plantáže při úpatí nejvyšší hory Afriky. Česká televize odvysílá novou řadu Postřehů odjinud, tentokrát z Tanzanie
18. 5. 2022Disciplína, zdatnost a oddanost státní doktríně. Kuratorium. Vlastenci, nebo zrádci?
10. 5. 2022Netvoří pro to, aby se líbil. Zpracovává témata, která považuje za důležitá
5. 5. 2022Třináct scén, třináct dní, sedm desítek akcí. V Olomouci začíná 25. ročník Divadelní Flory
20. 4. 2022Země lázní, vína, ostrých jídel a specifického jazyka. Maďarsko divákům přiblíží Vít Pohanka

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (87)