Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

30. 6. 2016

Nový film, dokument i skečový pořad na festivalu v Karlových Varech

Koprodukční snímky a pořady s podílem TPS K. Ondřejkové.

Blíží se start Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Česká televize na něm uvede v soutěžích a na dalších projekcích jedenáct koprodukčních snímků. Pro Televizní studio Ostrava je potěšitelné, že mezi nimi budou nové filmy a pořady, které vznikly v koprodukci s Tvůrčí producentskou skupinou Kateřiny Ondřejkové. 

S velkým očekáváním je zmiňován nový film Jana Hřebejka Učitelka. Dosud jej vidělo jen pár lidí a už se o něm mluví jako o události sezóny.  „Když mě producent filmu a jeho autoři oslovili, jestli bych s nimi do Učitelky šla, neváhala jsem ani na okamžik. Učitelka je totiž ten druh filmu, ze kterého člověka mrazí. Je úplně jedno, ve které době se děj filmu odehrává, protože jeho příběh je ´bohužel´ nadčasový. Ohýbání hřbetů pro malý prospěch či výhodu je něco, co kolem sebe můžeme vidět dnes a denně. Tak doufám, že třeba po zhlédnutí Učitelky budeme všichni statečnější,“ říká kreativní producentka Kateřina Ondřejková.

Děj filmu se sice vrací do počátku 80. let minulého století, má ale univerzální vyznění, neboť zkorumpovanost, stejně jako malost a vypočítavost vládnou světem bez ustání. Příběh o kantorce, která manipuluje svými žáky i jejich rodiči, z nichž jen někteří se odváží vzepřít, je inspirován skutečnou událostí. „Zápas s učitelkou, která zneužívá své postavení, odráží jak dobou podmíněná, tak nadčasová morální dilemata. Reálná historka přetrvala v rodinné mytologii. Celá léta byla znovu a znovu připomínána. Události, které se odehrály na jedné konspirativní rodičovské schůzce, mě inspirovaly k variaci na žánr soudního dramatu,“ říká scenárista Petr Jarchovský.

Film, ve kterém hlavní roli ztvárnila Zuzana Mauréry a v němž uvidíme celou řadu dalších českých i slovenských herců, se uchází o uznání porotců v hlavní soutěži. Premiéru ve Varech má 4. července.

Ve stejný den, tentokrát v sekci Český film 2015-2016, bude karlovarskému publiku představen sběrný dokument Pavla Štingla Odvaha o významné události v českém výtvarném umění, kterou představuje stejnojmenná socha Jaroslava Róny. Dedikována moravskému markraběti Joštovi stojí na Moravském náměstí v Brně.  Moderně pojatý rytíř na koni je jednou z deseti největších bronzových jezdeckých soch na světě. Dokument je cestou k poznání autora – mimořádné osobnosti své generace.

Režisér Pavel Štingl v rozhovoru o tomto svém dokumentu řekl: „ Ta socha sama o sobě zosobňuje odvahu a je to pro mě nadčasové téma. Odvaha je něco, co obzvlášť potřebuje naše doba a je to téma, které mě  osobně hodně zajímá.“ 

Prostorem pro projekce, setkávání a besedy je po celou dobu festivalu Dům České televize. Do jeho programu jsou zařazeny další dva pořady. Třídílná minisérie Divadlo Sklep: Böhmen und Mähren, kterou odvysílala ČT art na jaře, ještě jednou připomene letošní sklepácké výročí. Úplnou novinkou je ale skečový pořad Nádraží. Tuto hranou reality show z prostředí vlakového nádraží natočil společně s Martinem Fingerem, Igorem Chmelou a dalšími herci Ondřej Sokol. Karikatury postav, které běžně můžete potkat na nádražích, mikropříběhy, v nichž se aktéři proměňují k nepoznání – to je nabídka, kterou televizní diváci teprve uvidí. Festivaloví hosté z ní mohou ochutnat už teď.

Jolanda Pilařová, TS Ostrava 

7. 11. 2018Nejkrásnější věc na světě je svoboda, prohlašují účastníci Dovolené v éře páry
2. 11. 2018Rytmix aneb Vstávat a tančit!
26. 10. 2018Vedoucí redaktorka Zpravodajství Televizního studia Ostrava Gabriela Lefenda opouští svou funkci
24. 10. 2018Rada České televize zasedala v Ostravě
23. 10. 2018Zvířecí muž a siamská dvojčata. Pohádka Hodinářův učeň se natáčela na jihu Moravy
23. 10. 2018Filmová podoba knižního bestselleru Poslední aristokratka v režii Jiřího Vejdělka vstoupí do kin přesně za rok
18. 10. 2018Kramář vs. Beneš! Prvorepublikoví diplomaté v novém dokumentárním filmu České televize
16. 10. 2018Intriky, skandály a podvody v novém dokumentárním cyklu České televize
11. 10. 2018Navštivte místa, kde se před stoletím bojovalo za československou samostatnost
4. 10. 2018Festivalové trofeje míří do Ostravy

« | | 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 | | » (87)