Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

24. 2. 2016

Intolerance se vrací

Pokračování dokumentárního cyklu startuje 25.února na ČT2.

Animovaná znělka výtvarníka Františka Slívy, která je metaforou o ztrátě naivity, uvádí nepravidelně vysílaný dokumentární cyklus Intolerance. Na televizních obrazovkách se s většími či menšími přestávkami objevuje už od devadesátých let. Autor Břetilav Rychlík a další z jeho týmu natočili v Tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové nových deset dílů, ve kterých poukazují na to, jak velkou míru cynismu, nesnášenlivosti, násilí a malosti můžeme najít v soužití dnešních lidí.  

„Česká společnost se v čase svobody a relativního blahobytu dostává do paradoxních situací. Mezi emoce, které ovlivňují naše chování, patří i strach. A ve strachu se stáváme netolerantními,“ říká režisér a scenárista Břetislav Rychlík, “bojíme se velkých globálních hrozeb – islámského terorismu, rizika blízké války na Ukrajině, ekonomické a ekologické krize, ale také věcí každodenních – šikany ze strany úřadů a státu, sousedů jiné barvy pleti, nebo agresivity ve vzájemných vztazích.“

Cyklus Intolerance pracuje s konkrétními modelovými příběhy a představuje kauzy, které vždy mají výrazný přesah nad čistě osobní nebo lokální vymezení. Věnuje se fenoménům negativně ovlivňujícím soužití české společnosti – od xenofobie, přes sociální vyloučení, boj s úřednickou arogancí až po problémy zdravotně postižených.

Pokračování cyklu o problémech soužití v české společnosti zahájí dokument nazvaný Máme rádi zvířata, který odhaluje, co se skrývá za byznysem s týranými mláďaty. Autor Břetislav Rychlík v něm vychází ze zkušenosti těch, kteří se snaží pomáhat zvířatům, jež přišla na svět doslova jen kvůli penězům. V neuvěřitelných podmínkách takzvaných množíren se rodí nemocná štěňata. Lidé ze sdružení Toulavé tlapky mluví v této souvislosti o továrnách na domácí mazlíčky. Hrozivé příběhy, které pak prožívají noví majitelé pejsků, jsou jasnou obžalobou drsných praktik chovatelů - zlatokopů.

Intolerance se v dalších vydáních zaměří na diskriminaci žen ve vědě, přijímání uprchlíků na území České republiky nebo na problematiku prolomení limitů pro těžbu uhlí v severních Čechách. Stranou zájmu tvůrců nezůstává ani narůstání xenofobních nálad, extrémismu, stále hlasitější poptávka po organizování domobrany, šikana nájemníků ze strany majitelů domů nebo podvodné smlouvy či bezdomovectví.

Nová série deseti krátkých dokumentů začíná ve čtvrtek 25. 2. 2016 na ČT2 ve 22:00 hodin. 

Jolanda Pilařová, TS Ostrava

http://www.ceskatelevize.cz/epress/

11. 1. 2023Recesista, buřič a bohém nebo zásadový, geniální novinář? Dokument o Jaroslavu Haškovi už v lednu na ČT2.
27. 12. 2022Pořádný blues na ČT art: Jan Spálený v novém dokumentu České televize
19. 11. 2022S ostravským studiem České televize byl spojen téměř čtyřicet let
2. 9. 2022Po dlouhých osmatřiceti letech se do Ostravy vrátil Folkový kolotoč. Na místo, kde vznikl
30. 8. 2022Hudba v kostele je zážitek. Začíná Svatováclavský hudební festival
22. 7. 2022Na chryzantémové plantáže při úpatí nejvyšší hory Afriky. Česká televize odvysílá novou řadu Postřehů odjinud, tentokrát z Tanzanie
18. 5. 2022Disciplína, zdatnost a oddanost státní doktríně. Kuratorium. Vlastenci, nebo zrádci?
10. 5. 2022Netvoří pro to, aby se líbil. Zpracovává témata, která považuje za důležitá
5. 5. 2022Třináct scén, třináct dní, sedm desítek akcí. V Olomouci začíná 25. ročník Divadelní Flory
20. 4. 2022Země lázní, vína, ostrých jídel a specifického jazyka. Maďarsko divákům přiblíží Vít Pohanka

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (87)