Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

4. 8. 2014

Lidunka, Ludvík, Nikdáš a ti druzí

V Království tří rybníků nic nefunguje, jak má. Může za to kletba nadsmyslných bytostí a hlavně sám pan král, který všechen zmatek a zlobu svým jednáním způsobil. Dopadne to nakonec dobře, jak jinak, když jsme v pohádce. Ta, o níž je řeč, se jmenuje Bylo nebylo. Na Mělnicku a Kutnohorsku ji až do poloviny srpna natáčí režisér Jan Prušinovský. Bude to další novinka, kterou do vysílání ČT uvede Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové.

 „Zatím všechno vychází dobře“, pochvaluje si režisér Prušinovský,“ ani počasí nám zatím nijak nezkomplikovalo život. Máme za sebou polovinu natáčení a můžu potvrdit, že se určitě bude na co těšit.“ Když jsme se jej ptali na zápletku, prozradil: “Všechno je to vlastně obsaženo v kletbě, kterou vysloví Polednice, a jak to bývá, každý, kdo by ji chtěl zrušit, si její podmínky vysvětluje po svém.“

Pohádka podle scénáře Petra Kolečka se až dosud  točila v úžasné krajině kolem rybníku Štampachu u Mělníka. Objevovaly se tady strašidelné bytosti - Hejkal, Vlkodlak, Polednice i Vodník. Ve skutečnosti to byli k nepoznání proměněni Pavel Liška, Marek Taclík, Zuzana Bydžovská a Pavel Nečas. 

Všechny tyto pohádkové existence jsou vítanou příležitostí pro uměleckého maskéra Lukáše Krále. Spolu se svým týmem způsobuje neuvěřitelnou proměnu populárních herců a zejména v případě Marka Taclíka, který změní podobu několikrát, to bude stát za to. Lukáš Král k tomu dodává: „ Není to jenom dobrá práce maskérů, která zaručuje kvalitní výsledek, významný podíl na celkovém vyznění budou mít i triky Borise Masníka. Jsme domluveni na těsné spolupráci, takže i já budu přizván do střižny a na trikové pracoviště, abychom se na definitivním vyznění společně shodli.“

Od počátku srpna se natáčí na zámku v Třebešicích (Kutná Hora). Královskému dvoru tam vládnou Ondřej Vetchý a Tatianana Vilhelmová. Královu dceru Lidunku, která chce být silná a emancipovaná, hraje Jenovéfa Boková. Komoří v podání Jaroslava Plesla významně ovlivňuje atmosféru na královském dvoře a má neobyčejnou schopnost mluvit dlouze o ničem.  Výkon práva je svěřen katovi (Norbert Lichý) a strážnému (Jan Plouhar), královská gastronomie je v rukou kuchaře (Tomáš Dastlík). Všichni představují určité typy, každý v sobě nese jistou porci komiky i trapnosti, občas nám budou připomínat bytosti s nejvyšších pater veřejného života.

Do děje zasahují dva chlapíci – zloděj a podvodník Nikdáš (O. Pavelka) a rybář Ludvík (Lukáš Příkazký). Jeden si rád bere, co mu nepatří, druhý chce všechno řešit poctivě a přímou cestou. Víc ale tentokrát prozrazovat nebudeme.

Humor, vizuální efekty, nádherné prostředí, masky a kostýmy – to všechno jsou ingredience, které slibují dobrý ohlas u diváků, velkých i malých. Ale ještě něco ke správné pohádce patří. Přece hudba a písničky, ty naše tentokrát z dílny Františka Svačiny ze skupiny Vltava.

Další podrobnosti o pohádce, jejích tvůrcích a hereckých hvězdách se dovíte na www.ceskatelevize.cz/bylonebylo.  A nejen to, na stránce budou postupně přibývat fotografie, písničky a videa.

Jolanda Pilařová, TS Ostrava

11. 1. 2023Recesista, buřič a bohém nebo zásadový, geniální novinář? Dokument o Jaroslavu Haškovi už v lednu na ČT2.
27. 12. 2022Pořádný blues na ČT art: Jan Spálený v novém dokumentu České televize
19. 11. 2022S ostravským studiem České televize byl spojen téměř čtyřicet let
2. 9. 2022Po dlouhých osmatřiceti letech se do Ostravy vrátil Folkový kolotoč. Na místo, kde vznikl
30. 8. 2022Hudba v kostele je zážitek. Začíná Svatováclavský hudební festival
22. 7. 2022Na chryzantémové plantáže při úpatí nejvyšší hory Afriky. Česká televize odvysílá novou řadu Postřehů odjinud, tentokrát z Tanzanie
18. 5. 2022Disciplína, zdatnost a oddanost státní doktríně. Kuratorium. Vlastenci, nebo zrádci?
10. 5. 2022Netvoří pro to, aby se líbil. Zpracovává témata, která považuje za důležitá
5. 5. 2022Třináct scén, třináct dní, sedm desítek akcí. V Olomouci začíná 25. ročník Divadelní Flory
20. 4. 2022Země lázní, vína, ostrých jídel a specifického jazyka. Maďarsko divákům přiblíží Vít Pohanka

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (87)