Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

7. 12. 2005

Na oblasti

Sny, realita a bilancování tří generací herců divadel mimo centrum. O tom vyprávějí: Jaroslava Vysloužilová-Wanieková, Stanislav Waniek, Ludmila Forétková, Jiří Vobecký, Jan Plouhar a Barbora Obozněnková.

V Centru dramatické tvorby TSO vznikl dokument věnovaný hercům z oblastních divadel. Opírá se o výpovědi, přání a zkušenosti představitelů tří generací. Mladí v oblastním divadle startují svou kariéru, střední generace je denně konfrontována s reálným naplněním snů o uměleckém rozmachu a praktických potřeb, vedle nich jsou doyeni oblastních scén se svou zralou zkušeností.

Všichni se shodují, že na jejich startovní čáře byla podobná situace - zájmy, temperament, potřeba bavit a zaujmout publikum svých vrstevníků, talent a touha prosadit se... Následovalo vzdělání na konzervatoři nebo na vysoké škole. Často už během studia sehráli první role ve filmu nebo v televizi, které jim daly ochutnat uspokojení z prvních úspěchů a i určitou porci známosti či popularity. Po absolutoriu školy se rozhodují co dál. Často nestačí jen zmíněné úspěchy k tomu, aby přicházely nabídky z velkých kamenných divadel. Navíc je mnohdy třeba řešit existenční nároky (zejména jde-li o herecká manželství) a potřeby bydlení, rozhodovat se mezi rodinou a kariérou, mezi občasnými exkluzivními nabídkami na krátký čas a stabilním divadelním děním domovské scény apod.

Bude možná pro někoho překvapivé, jak vypadá zázemí herců střední a starší generace v Jihlavě (Ludmila a Jiří) nebo v Šumperku (Jaroslava a Stanislav). Určitá neformálnost a přechodný charakter ubytování dvou nejmladších (Barbory v Jihlavě, Jana v Praze), kteří dosud neřeší rodinné starosti, je možná i sympatická. V konfrontaci výše nájmu a nejzákladnějších životních potřeb s měsíční mzdou se ovšem jeví zase poněkud jinak.

Členové oblastních divadel mají méně příležitostí v dabingu nebo při filmové práci, nastudují ale během sezóny 5-6 rolí a kromě účinkování na své scéně absolvují velkou řadu zájezdových představení.Každý z nich by vždy znovu zvolil hereckou dráhu, ti starší pohlížejí na své šance pragmatičtěji a hovoří o větší poctivosti vlastního hereckého řemesla ve srovnání s výjezdy pražských hvězd za zájezdovým výdělkem na venkov.

Mladí se svěřují s touhou pracovat na sobě a prosadit se. Barbora se nebrání i jiným, nehereckým příležitostem. Jan už má svou zkušenost s účinkováním v pražském divadle v této sezóně. Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, odkud nedávno odešel, ale ve srovnání s repertoárem pražským jednoznačně vyznívá jako soubor, který nabízí více alternativní tvorby a originálních rolí. Už i on, stejně jako jeho starší kolegové z oblasti, má v podtónu svých výpovědí poznání o tom, že pro dobrý pocit z divadelní práce je často cennější být prvním na malé scéně mimo centrum, nežli být řadovým v hlavním městě.



Na oblasti
Vyrobilo: Centrum dramatické tvorby Televizního studia Ostrava
Šéfdramaturg: Aleš Jurda
Šéfproducent: Hana Bílá
Vedoucí výroby: Hana Přidalová
Kamera: Jakub Fabian
Režie: Roman Motyčka

Účinkují:
Jaroslava Vysloužilová-Wanieková, Stanislav Waniek (Divadlo Šumperk)

Ludmila Forétková, Jiří Vobecký
(Horácké divadlo Jihlava)

Barbora Obozněnková (Horácké divadlo Jihlava)Jan Plouhar (Divadlo Rokoko Praha, dříve Divadelní společnost Petra Bezručev Ostravě)

Stopáž: 57´
Premiéra: 17.12. 2005 na ČT2 v 21:45 hodin

Jolanda Pilařová
koordinace vysílání a komunikace
Televizního studia Ostrava
23. 10. 2008Kuře pomáhá dětem
22. 10. 2008Bez tváře - nový film ostravského studia ČT
16. 10. 2008Ostrava ve Visegradu uspěla
16. 10. 2008Ostrava komorní, hudební dvojportrét ostravského studia ČT
8. 10. 2008Sedmero pilířů Stefana Milkova, nový dokument ostravského studia ČT
25. 9. 2008Podruhé na K2 uspělo na festivalu Sportfilm Liberec
17. 9. 2008Můj děda byl voják, válčil na Piavě -nový dokument ostravského studia ČT
17. 9. 2008Dopisy z cely smrti, nový dokument ostravského studia ČT
17. 9. 2008TS Ostrava: Natáčíme nový film - Sestry
9. 9. 2008Dlouhý půst Marty Kubišové, nový dokument ostravského studia ČT

« | | 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 | | » (87)