Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

2. 11. 2005

Blues o mrtvém vrabci

Dokument o Josefu Kainarovi sledujte v sobotu 5.11. na ČT2 ve 22:00 hodin.

Kontroverzní i dodnes inspirativní a živé je dílo Josefa Kainara. Někteří jej vnímají jako autora písňových textů, jiní vyzvedávají konkrétní básnické sbírky. Jako klasika jej uctívají jazzmani, s kritickým odstupem o něm hovoří literární historie, která věcně hodnotí jeho působení v komunistické straně. Tyto postoje tvoří základ dokumentu Blues o mrtvém vrabci, který na ČT2 ve 22:00 hodin obohatí váš sobotní večer. Vyrobilo jej Centrum dokumentu a publicistiky Televizního studia Ostrava.
Scénář a režie Štěpán Kačírek.

V dokumentu se prostřednictvím archivních snímků a výpovědí přátel i odpůrců skládá chronologicky život přerovského rodáka Josefa Kainara. Dovíme se víc o rodinné historii i o jeho dospívání. Vždy ho doprovází jakási dvojlomnost osobnosti: na jednu stranu okouzlující mladík s mnoha talenty a na straně druhé introvertní bytost, která podléhá depresi a neúspěšně se pokouší o sebevraždu. A tato dvojí podoba jakoby jej provázela celým životem. V jeho díle nacházíme úžasnou sílu básnického vyjádření, ale i verše poplatné socialistickému realismu. Mladá generace na přelomu 60. a 70.let minulého století si jej objevila jako básníka rockových a jazzových projektů a její dnešní klasici mají Kainara stále v hluboké úctě. Této tehdejší zlaté mládeži se ale i tak jevil jako podivný chlapík, který slouží režimu ve Svazu spisovatelů a dožívá svůj podivínský život na prominentním sídle na Dobříši.

Možná nejlíp sám sebe vystihnul verši, které si scenárista a režisér Štěpán Kačírek vytknul jako moto na titulní straně scénáře:
Chtějí po mě báseň jak se žádá
Nasliním a jedu
Jedu s dobou
Nasliním a jedu jak se žádá

Kolik je ale básníků, jejichž verše si mladí lidé pamatují snáz a radostněji než jakékoliv jiné, povinně uctívané literární počiny. Možná ani neznají jméno autora, ale určitě znají:
Stříhali dohola malého chlapečka
Kadeře padaly k zemi a zmíraly
Kadeře padaly jak růže do hrobu
Železná židle se otáčela

Svůj názor ať si udělá každý sám. Možná mu k tomu pár momentů k zamyšlení poskytne náš dokument a v něm ti, kteří Josefa Kainara znali a po svém na něj vzpomínají: Jiří Brabec, Gabriela Osvaldová, Jiří Černý, Vladimír Mišík, Michal Prokop, Milan Uhde a další.

Jolanda Pilařová
oddělení koordinace vysílání a komunikace
Televizního studia Ostrava
13. 5. 2008Strážce duší se vrací
28. 4. 2008Cena pro pořad Ta naše povaha česká
24. 4. 2008Dokument Lebka navazuje na úspěšný Zločin jménem Katyň
24. 4. 2008Nový film Jiřího Svobody Boží duha
24. 4. 2008Boží duha v Matu
11. 4. 2008Sen o nejtěžší hoře světa
8. 4. 2008Novou pohádku natáčíme na Kosti a v Českém Švýcarsku
1. 4. 2008Křest publikace Pod pokličkou 3
1. 4. 2008Účast ostravské televize na Prix Circom Regional 2008
18. 3. 2008Kuře slaví 10 let a ostravská televize je při tom!

« | | 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 | | » (87)