Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

10. 7. 2014

Vědci se zabývají náboženstvím. ČT o tom natáčí dokument

Neobvyklý dokumentární cyklus vzniká v brněnském studiu České televize. Má název Tělo, mysl, společnost a odhaluje dosud neznámé poznatky o náboženském chování člověka. Tvůrci při natáčení úzce spolupracují s odborným týmem Ústavu religionistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Autorem scénáře a režisérem pořadu je Jan Motal.

Co mají společného klekání muslimů při společné modlitbě, několikahodinové buddhistické meditace, uctívání ostatků světců nebo zpěv a tanec členů hnutí Haré Krišna? Na tuto a mnohé další otázky se snaží najít odpověď skupina mladých vědců z Masarykovy univerzity, kteří se sdružují v Laboratoři pro experimentální výzkum náboženství (LEVYNA). Způsob, jakým na ně odpovídají, je především v českém prostředí zcela nový a unikátní.

„Náboženstvím se nezabýváme studiem archívů a pročítáním stovek knih, ale použitím inovativních výzkumných metod zjišťujeme, co se s člověkem při náboženských praktikách děje a jaký vliv mají na jeho pozdější chování,“ říká vedoucí Ústavu brněnské religionistiky Masarykovy univerzity Aleš Chalupa. Divák se tak například může těšit na experiment, který zkoumá, proč některé události nahánějí člověku strach a někdy naopak potěšení, jak je tomu třeba při uctívání ostatků světců, během extrémních zábav, mezi které patří věšení na háky za kůži atd.

Těší mě, že máme možnost představit divákům vědecký přístup k náboženství, který je, troufám si tvrdit, naprosto ojedinělý, a to nejen v kontextu České republiky, ale i v rámci celosvětového výzkumu,“ vysvětluje kreativní producent České televize Patrick Diviš. Dodává, že na obrazovkách ČT se cyklus objeví pravděpodobně v roce 2015.

„V každém dílu představíme dva experimenty a poznatky, které z nich plynou, vysvětlíme na příkladu konkrétního náboženského i nenáboženského chování,“ vysvětluje svůj autorský záměr scenárista a režisér Jan Motal, sám absolvent religionistiky. Otvírá tím další důležité téma celé série. „Chceme ukázat, že náboženské chování není něčím vytrženým z běžného života, ale že je člověku přirozené, jedinec v něm propojuje nástroje svého těla a mysli. Člověk je jen jeden a náboženství k němu neodmyslitelně patří,“ dodává Motal, který s Českou televizí už v minulosti autorsky spolupracoval na několika pořadech, například na dokumentu Být dýdžej. Aktuálně se podílí na novém populárně-naučném seriálu pro děti Já budu Einsteinem!

Cyklus Tělo, mysl, společnost je ojedinělý i svým promyšleným vizuálním pojetím. „Každý díl bude mít svůj vlastní formální styl. V prvním si pohrajeme především s prolínáním různých obrazových vrstev, což má evokovat způsob, jak lidský mozek zachází s pamětí a vnímáním. Druhý díl je o dynamice ve společnosti, takže to bude takový skupinový road trip. A třetí zkoumá vliv těla na naše vnímání, bude proto ze všech dílů nejvíce lyrický a meditativní,“ těší se Jan Motal, jehož velkou oporou je při natáčení zkušený brněnský kameraman Jiří Strnad.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Režisér Jan Motal s kameramanem Jiřím Strnadem nespolupracuje poprvé (735 kB)

V minisérii vystoupí i Pavel Nešpůrek, pro něhož setkání s buddhovými ostatky znamenalo hluboký zážitek (809 kB)

9. 1. 2018Zákon přátelství strýčka Archimeda. Ondřej Vetchý a Miroslav Donutil v nové komedii České televize
5. 1. 2018Dokument o nenávisti, strachu a frustraci: Svět podle Daliborka
8. 12. 2017Miroslav Vitouš – nový dokument ČT představuje jazzovou legendu
25. 10. 2017Domov můj přináší pohled do života cizinců, kteří se usadili v České republice
12. 10. 2017Cesty víry zavedou diváky ČT2 do oblasti Donbasu
18. 9. 2017Oslnil světové architekty a ovládl prostor. Nový dokument ČT připomíná Bohuslava Fuchse
5. 9. 2017Nové díly Hýbánek, Jogínků a Hopsasa!
7. 6. 2017Don Giovanni s Adamem Plachetkou na ČT art
25. 5. 2017Česká televize připomene jubileum skupiny Synkopy 61
25. 5. 2017První dáma českého animovaného filmu ve Zlíně a na ČT art

« | | 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 | | » (40)