Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

24. 1. 2011

Televizní premiéra Mužů v říji - neděle 30. 1. 2011, ČT1

Příběh z malé jihomoravské vesnice Mouřínov, jejíž obyvatelé dělají vše pro to, aby se stala „průjezdní“, míří na obrazovky České televize. Film, který byl do kin uvedený v srpnu 2009, má televizní premiéru 30. ledna 2010 od 20 hodin na ČT1. Snímek vznikl v Televizním studiu Brno České televize, režie Robert Sedáček.

Děj se odehrává ve skutečně existující malé jihomoravské vesnici Mouřínov, v níž končí silnice. Její obyvatelé touží, aby se stala obcí „průjezdní“. Uvědomují si, že na sebe musejí upozornit. A protože je mezi nimi přeborník ve vábení jelenů, rozhodnou se, že v obci uspořádají Mistrovství Evropy v této ojedinělé, avšak zajímavé disciplíně. Mouřínov žije přípravami a nejen jimi. Souběžně s nimi se rozvíjejí zřejmé i nevyslovené vztahy obyvatel. Jak přípravy ovlivňují jejich život, tak jejich vztahy ovlivňují průběh příprav. A jednoho dne konečně mistrovství vypukne…

Ve filmu se objeví tyto postavy:

Franta (Jaroslav Plesl) - mistr České republiky ve vábení jelenů, který útočí na titul evropského mistra Evropy. Introvert, mudrlant, zmatkař.

Eva (Eva Vrbková) - hodná, otloukaná holka. Na svůj věk vypadá poněkud staře.

René (Martin Trnavský) - hodný, nikým nedoceněný kluk. Všem chce pomáhat, ale nikdo o to nestojí.

Jarda Hanák (Jaromír Hanzlík) - sponzor mistrovství. Místní podnikatel a mravokárce.

Pavla (Marta Vančurová) - manželka Jardy. Každý si asi bude myslet, že spadla z Měsíce, ale ona je vážně nemocná. Jarda má kvůli její nemoci tak trochu ze života peklo.

Starosta Hanáček (Pavel Zedníček) - starosta obce Mouřínov. Politik malého formátu a velkých snů. Tím největším je, aby byla jeho obec průjezdná.

Čestmír Weiss (Jaromír Dulava) - komplikovaná bytost, protože je napůl umělec (malíř)  a napůl obchodník (hospodský).  Je otcem Evy a kromě nadšení pro krásu má i své temné stránky, jež vyjdou na  povrch.

Ministr zemědělství (Jiří Lábus) - stranický šíbr z velké politiky, který starostovi pomáhá realizovat jeho sen.

Premiér České republiky (Igor Bareš) - muž velkých cílů a žádných snů.

Mistr učitel (Martin Huba) - největší autorita mezi středoevropskými vábiči jelenů. Vymyslel a založil celý projekt mistrovství, je nejlepším ze všech, je to myslivec-intelektuál, mystik,náhradní otec Franty.

Dále hrají:  Igor Chmela, David Novotný, Petr Váša, Jiří Vyorálek, Radim Novák a další

  Když se v roce 2006 objevil hraný debut dokumentaristy Roberta Sedláčka Pravidla lži, hovořilo se o něm jako o filmové události roku. Film byl oceněn Českým lvem za scénář a filmoví kritici ho označili za nejlepší film roku. S uznáním se setkal i v zahraničí. „Po nezdarech s dalšími vážnými tématy, které jsem zkoušel realizovat po relativním úspěchu úplně vážného filmu Pravidla lži mi došlo, co už třeba Komenský věděl dávno přede mnou, že totiž chci-li lidem říkat vážné věci, musím je tak trochu bavit, a jít na ně přes smích. Takže proto Muži v říji,“ řekl před premiérou v kinech Robert Sedláček.

Film je záznamem tří dnů příprav a jednoho dne Mistrovství Evropy ve vábení jelenů. Světem malé vesnice se najednou prolíná úplně nový „velký“ svět. „Veselá komedie o velkých věcech na malém místě, o velké politice, velkých citech a velkém umění. S prvotřídními herci i v epizodních rolích. Každý vábí každého na svoje cíle, na své ego, pro svoje potěšení; to vše uprostřed velkolepého Mistrovství Evropy ve vábení jelenů. Je jenom shoda náhod, že právě tenhle film bude uvozovat velké celostátní vábení, které začne hned vzápětí – a totiž předvolební kampaň do Parlamentu ČR. Osobně si myslím, že tenhle film je skvělou psychickou přípravou na ni," dodal Sedláček v létě roku 2009.

Námět:   Martin Trnavský, Robert Sedláček

Scénář a režie:   Robert Sedláček

Produkce:   Darina Levová

Dramaturg:   Pavel Aujezdský

Kamera:  Petr Koblovský

Místa natáčení:  obec Mouřínov na Vyškovsku, Modrá u Velehradu, Postoupky u Kroměříže, zámek Milotice

Stopáž:  109 minut

Hana Orošová

tisková mluvčí Č TS Brno

Přílohy

Muži v říji - J. Plesl, E. Vrbková (177 kB)

Muži v říji - P. Zedníček (102 kB)

Muži v říji - J. Lábus, I. Bareš (68 kB)

20. 3. 2012Začíná natáčení povídek s Bolkem Polívkou
15. 3. 2012Nedělní pohádka s Českým Honzou
14. 3. 2012Josef Berg a jeho Snění
12. 3. 2012Pohledy do duší Uchem jehly
29. 2. 2012Účet jednoho dne – dokument o rozdílných životních nákladech
22. 2. 2012Harold a Maude – záznam představení Slováckého divadla
16. 2. 2012Na houby – s Českou televizí každou sobotu dopoledne
15. 2. 2012AZ-kvíz Speciál, soutěž pro nejlepší
14. 2. 2012Eurovizní soutěž mladých hudebníků
13. 2. 2012Co by kdyby – nový cyklus České televize

« | | 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 | | » (40)