Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

MOV odmítl zrušení trestu pro Rusy, na ceremoniálu pod vlastní vlajkou nepůjdou

Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru se jednomyslně vyslovil proti anulování trestu pro ruské olympioniky před koncem Her v Pchjongčchangu. Naděje na ukončení suspendace zhatily především pozitivní dopingové testy curlera Alexandra Krušelnického a bobistky Naděždy Sergejevové v průběhu Her. "To bylo velké zklamání. Spolu s dalšími důvody to zabránilo MOV, aby byť jen uvažoval o zrušení trestu pro závěrečný ceremoniál," prohlásil předseda Thomas Bach.

Výkonný výbor doporučil členům MOV, mezi které byl v Pchjongčchangu zvolen i předseda ČOV Jiří Kejval, aby hlasovali proti. Rozhodnutí 52 hlasujících ze 100 bylo jednomyslné.

Ruští sportovci startovali pod olympijskou vlajkou jako neutrální tým a dosud vybojovali šestnáct medailí, z toho jednu zlatou.

Do řad olympijského hnutí se podle Bacha mohou vrátit až poté, co bude jasné, že se v Jižní Koreji nedopustili žádného dalšího porušení antidopingových pravidel. Otestování všech odebraných vzorků může být hotovo až několik týdnů po skončení Her.

Ruský olympijský výbor očekává obnovení členství v příštích dnech. "Vzhledem k současné situaci se domníváme, že obnovení práv všech našich sportovců bude nejdůležitějším výsledkem olympijských her," uvedl v prohlášení.

Podle členky MOV Nicole Hoevertszové z Aruby, která vede komisi pro znovuzačlenění Ruska, splnili ruští olympionici množství požadovaných kritérií. Dva pozitivní dopingové testy však byly příliš. Označila je za ojedinělé případy, a nikoli organizovanou činnost.

Kvůli systematickému dopingu podporovanému státem a jeho krytí v Soči 2014 se Rusové dostali do současné situace. Podobně se před hlasováním vyjádřil člen MOV Šamil Tarpiščev. "Ty dva dopingové případy jsou důsledkem nedostatečné výchovy a vzdělání," řekl.

Rusům nepomohlo ani sobotní vystoupení stříbrné medailistky ze soutěže krasobruslařek Jevgenije Medveděvové, která se MOV omluvila za oba dopingové nálezy svých krajanů. Zákaz nastoupit pod národní vlajkou je zklamal. "Opravdu jsme v to doufali. Někteří sportovci tu kvůli tomu zůstali déle. Jen proto, aby mohli jít pod vlajkou a ve stejnokrojích," prohlásila šéfka ruské lyžařské federace Jelena Vjalbeová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články